Overwinteraars in Rotterdam; De Nijlgans

De Nijlgans;  De laatste jaren zie ik ze steeds meer.  Zowel in de stad als op het platteland.  Al zeker drie winters graast een koppel op het grasveldje voor mijn raam. Zoals ook deze ochtend. Nijlganzen (opgemaakt met zwarte kringen rondom de ogen) vinden Nederland fijn en blijven ook tijdens de winter hier. Maar ook in de lente en zomer zie ik steeds meer Nijlganzen in de stad.  In de Rijnhaven in Rotterdam, achter het Nieuwe Luxor theater,  werd de afgelopen zomer een heel gezin Nijlganzen gesticht die -volgens sites die het moeten weten- op hun beurt weer deel uitmaken van de Bergeendfamilie . Volgens Wikpedia zijn het echter weer halfganzen en behoren ze tot de exoten. Wat maakt het eigenlijk uit. ’s Ochtends hoor ik ze bij het ontwaken uit mijn nachtrust. Geen enkel (vogel)geluid is te vergelijken met die van een landende of opstijgende Nijlgans. Maar daar ben je dan ook een exoot voor. De Nijlgans komt oorspronkelijk uit Afrika (Nijlvallei) en het Midden-Oosten (Jordaanvallei). In 1967 ontsnapte een koppel Nijlganzen in Nederland uit een kooi en sindsdien zien steeds steeds meer Nijlganzen het levenslicht in de Benelux. Vooral de  laatste tien jaar.  Een Vlielandse vos is er niets bij.  Tot tien jaar geleden nog maar enkele tientallen broedparen. Nu al meer dan 5.000 waarvan dus ook steeds meer in de stad. Het heeft wel iets, de Nijlgans in de stad.  De reiger gaat er – bij de snackbar om de hoek- een geduchte concurrent bijkrijgen.

2009_11150005

Vanochtend; Net als iedere andere ochtend graast een koppel Nijlganzen op het gras van Loods 24 in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s