Eerder deze week wandelde ik een rondje over de dijken rondom de Sint-Anthoniepolder in de Hoekse Waard. De Sint-Anthoniepolder is een van de oudste polders van Nederland en doorstond onder meer de Sint-Elisabethvloed van 1421. De polder wordt omringd door een fraaie dijk van ongeveer 11 km. Op de Polderdijk- de ultieme Hollandse dijknaam-wandelde ik in het buurtschap Sint-Anthoniepolder een kort rondje om een kerk, gebouwd in 1357.
Zowel de (Hervormde) kerk, de polder en het gehucht zijn vernoemd naar Antonius van Egypte. Hij leefde in de 2e en 3e eeuw als kluizenaar in de woestijn en werd in de Middeleeuwen beschouwd als een Heilige omdat hij zou beschermen tegen ziektes zoals de pest. Op de antieke luidklok in de toren staat de tekst: “De doden beween ik, de pest verdrijf ik, de feesten luister ik op’’ zo lees ik op de website van de kerk.
Bisdom Luik en Annie M.G. Schmidt
Tot de reformatie in 1559 behoorde de kerk tot het bisdom Luik. De vader van de schrijfster Annie MG Schmidt was er ooit predikant, zo lees ik op mijn eigen blogpost uit 2012. In de kerkruimte Iiggen nog enkele grafzerken van predikanten uit de 17e en 18e eeuw.
Op de kleine en goed onderhouden begraafplaats rondom de kerk – volgens de website online begraafplaatsen rusten er 178 personen, verdeeld over 113 graven- had ik een prachtig uitzicht over de eeuwen oude polder en dwaalden mijn gedachten af naar 1357 en dacht ik – midden in Corona tijd- aan de kluizenaar Anthonius, verdrijver van de pest.
Vervolgens hervatte ik mijn weg. Over de Polderdijk. Richting Zwanegat.
Categorieën:Stad en land