Houston, Texas: Mucky Duck

15 mei 2019: de Amerikaanse staat Texas is een paradijs voor liefhebbers van americana, blues, (alt)country, en singer/-songwriters. Speciaal om die reden bezocht ik onlangs de Texaanse steden Houston, San Antonio en Austin, de ´live music capital of the world´. Voor de muzieksite Maxazine.nl schrijf ik de komende periode een aantal artikelen over mijn muzikale reis. Eerder op deze blog schreef ik over de Vonlane Bus, een luxe pendeldienst in Texas. Mijn eerste ‘muzikale’ reisverslag gaat over Mucky Duck in Houston, een van de meest legendarische live music bars van Houston en is hieronder ook te lezen. 

Texas, Houston: 19 april 2019 (foto: René Hoeflaak)

Mijn reis begint in de miljoenenstad Houston, tien uur vliegen (met the Dreamliner) vanaf Amsterdam. Ik verblijf in een hotel in Downtown Houston, een gebied dat in het weekend veel weg heeft van een verlaten spookstad. Met verlaten straten, kantoren, torens en vooral veel parkeergarages en  parkeerterreinen en waar je zo nu en dan wordt aangesproken door een dakloze zwerver.

20 april 2019: Houston, Texas; metro op Main Street, Downtown Houston (foto: René Hoeflaak)

Upper Kirby

Voor wie zich geen auto kan permitteren zijn er drie moderne metrolijnen (rood, groen en paars) met keurig nette, stille metrowagons die je voor 1 dollar 25 en om de gemiddeld tien minuten in alle richtingen naar gebieden en wijken buiten het stadscentrum brengen. Zoals met de rode lijn en aansluitend een overstap op bus 25 in de richting van Mucky Duck, mijn eerste ´muzikale´ bestemming in Houston.

McConigels Mucky Duck

Texas, Houston:, 20 april 2019; Mucky Duck (foto”: René Hoeflaak)

Want in die wijk ligt McConigels Mucky Duck, een van de meest legendarische live musicbars van Houston en Texas. En wellicht ook Amerika. Want de bar staat in vele top 10/20/50 ´best venues in USA´ lijstjes. Vrijwel iedere (Texaanse) artiest in het bovengenoemde genre heeft wel een keer op het podium gestaan in Mucky Duck, dat haar deuren opende op 1 juni 1990.

Mucky Duck ligt aan de Norfolk Street, een beetje achteraf straatje in de wijk Upper Kirby en heeft aan de buitenkant meer weg van een soort van wijkgebouw. Met buiten McGonigels, een gezellig terras waar heerlijk toeven is tijdens de zwoele Texaanse avonden en binnen een intiem restaurant, bar en podium met vrijwel dagelijks optredens.

Rusty Andrews

Optredens die nog altijd worden ingeboekt en geprogrammeerd door Mucky Duck oprichter en baas Rusty Andrews zelf. Hij kent alle artiesten dan ook hoogstpersoonlijk. Op mijn vraag naar zijn favoriete artiest of genre antwoordt hij dan ook diplomatiek ‘I love all of them’. Een antwoord waar veel voor is te zeggen.

Shifts en dineren

De programmering is dus doorgaans in het americana, blues, indierock, altcountry genre. Soms akoestisch, solo of met een band.  En regelmatig in shifts met daarbij voor bezoekers de keuze in ´standing´ of ´seats´. Ofwel met of zonder de mogelijkheid tot dineren. Maar dat laatste kan dus ook na of voor het optreden op het sfeervolle McGonigels terras.

Guy Forsyth

Een artiest die regelmatig optreedt in Mucky Duck is gitarist, zanger, en mondharmonicanist Guy Forsyth, zo ook op ‘mijn’ Mucky Duck avond. Ik val met de spreekwoordelijke neus in de boter. In shift 2. Want Forsyth speelt en vertegenwoordigt zo’n beetje alle genres en muziekstijlen waarmee Mucky Duck (25 werknemers) zich al jaren onderscheidt en is met zijn wervelende, opzwepende, interactieve en energieke live shows een van de bekendste artiesten in het Texaanse clubcircuit en ver daarbuiten.

20 april 2019: Guy Forsyth in Mucky Duck,, Houston, Texas. (foto: René Hoeflaak)

Van Kansas naar Austin

Guy Forsyth reisde in januari 1990 op 22 jarige leeftijd van Kansas naar Austin om zijn muzikale geluk te beproeven. En daar is hij in geslaagd. Niet alleen op het podium maar ook op plaat.

Met diverse (begeleiding)bands en in diverse genres. Van rauwe blues, folk, rock’n roll, gospel, country en americana tot vette blues en regelmatig – zoals tijdens het optreden in Mucky Duck- vergezeld door zijn vrouw zangeres en gitariste Jeska Forsyth, voormalig eigenares van een Blues club in San Angelo.

20 april 2019: Houston, Texas: Mucky Duck (foto: René Hoeflaak)

Guy Forsyth treedt in september 2019 op in Nederland. Onder meer in de TivolVredenburg locatie Cloud Nine in Utrecht. Een anders dan in Mucky Duck, een optreden zonder diner.

Good food and Music

En dat brengt mij op de vraag of Mucky Duck nu een restaurant is met podium of andersom. Voor die vraag richt ik mij wederom tot de 70-jarige Mucky Duck eigenaar Rusty Andrews.

Wel eigenlijk is het beiden. Maar het oorspronkelijke idee was om een gezellig, sfeervol en goed restaurant te beginnen met een podium. Want Mucky Duck staat nog altijd voor Good Food and Music’

20 april 2019: Mucky Duck met aan de wand fotolijsten van de artiesten die er eerder optraden (foto: René Hoeflaak)

 

 

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s