Valkenswaard

27 februari 2019: Regen, wind en vier graden boven nul. Nog maar nauwelijks drie weken geleden het weerbeeld  in het Noord-Brabantse Valkenswaard. De eerste zaterdagmiddag van februari is nog maar een half uur jong.

Te vroeg voor een bezoek aan van de vele kroegen in het centrum. Want de Brabantse nachten zijn lang. Een bezoek aan een museum is dan ook niet meer dan logisch. Mijn weg van die zaterdag leidt dan ook naar het Nederlands Steendruk Museum aan de Oranje Nassaustraat, aan de rand van het eerdergenoemde centrum. Een van de drie musea in Valkenswaard.

Valkenswaard, 2 februari 2019: gebouw Carolus (foto: René Hoeflaak)

Carolus

Die zijn allemaal gevestigd in Carolus, een voormalig klooster en religieus ziekenhuis en sinds 2001 en verzamelgebouw voor een drietal musea, en culturele instellingen. Maar nog altijd met de uitstraling en allure van een  klooster annex ziekenhuis zoals we die kennen uit het midden van de vorige eeuw.

En ook een beetje jarig, want op deze miezerige dag exact 89 jaar geleden, brachten de eerste Maastrichtse liefdezusters van de congregatie H. Borromeus, in de volksmond bekend als de Zusters Onder de Bogen, hun eerste nacht door in het karakteristieke gebouw, ontworpen door de Limburgse architect Alphons Boosten (1893-1951).

Valkenswaard, 2 februari 2019: ingang gebouw Carolus (foto: René Hoeflaak)

Bisschop, pastoor en overste

De eerste steen – rechts naast de hoofdingang – werd gelegd op 3 juni 1929 door de toenmalige bisschop van ‘s-Hertogenbosch, mgr. A.F. Diepen. Die steenlegging ging de bisschop makkelijk af dan  de besluitvorming voor de bouw van het klooster zelf. Alhoewel zowel de bisschop, pastoor en de kloosteroverste inzagen dat de ‘oude’ behuizing van de zusters van de H. Borromeus te krap was, verschilden de heren aanvankelijk wel van mening over de nieuwe huisvesting. De pastoor wilde de zusters  boven alles behouden voor Valkenswaard, de bisschop vond dat de zusters echter zelf maar op zoek moesten naar een groter onderkomen. De kloosteroverste eiste daarom dat het plaatselijke kerkbestuur een klooster liet bouwen.

2 februari 2019: Gebouw Carolus in Valkenswaard (foto: René Hoeflaak)

St. Josephziekenhuis   

De nood was hoog. Wan het alhoewel het gebouw niet eens af was, betrokken de eerste zusters dus op 2 februari 1930 hun intrek in Carolus. Bijna twee maanden voor de officiële opening. Met de komst van onder meer het Eindhovense St. Josephziekenhuis en de teruglopende belangstelling voor het zusterschap nam het belang van het klooster af. In 1979 werd het huidige cultureel centrum in gebruik genomen. In de jaren negentig dreigde verval en besloot de gemeenteraad van Valkenswaard Carolus te restaureren en werden de eerste restauratie- en verbouwplannen ontvouwd.

Niet alleen de gemeente Valkenswaard maar ook de Provincie Noord-Brabant zag het historische belang van het voormalige klooster steeds meer in. En zo heropende niemand minder dan de toenmalige Commissaris van de Koningin, de heer mr. F. Houben, op 8 juni 2001 de nieuwe Carolus.

2 februari 2019: Nederlands Steendrukmuseum (foto: René Hoeflaak)

Nederlands Steendruk Museum

De opening van het Nederlands Steendrukmuseum volgde drie maanden later, op 21 september 2001.  Een bezoek aan het museum is meer dan de moeite waard. En niet alleen, zoals voor ons, een nuttige schuilplaats. Oprichter van het Nederlands Steendrukmuseum is Ir. Peter-Louis Vrijdag, kleinzoon van een Eindhovense muziekdrukker.

De collectie van het Nederlands Steendrukmuseum geeft niet alleen een leerzame inkijk in de geschiedenis van de drukpers maar daarmee ook in die van de Nederlandse geschiedenis. Met een boeiende en aan te raden videopresentatie, steendruk machines, historische prenten, boeken en tijdschriften en een museumwinkel met cadeauartikelen.

Valkenswaard, Nederlands Steendruk Museum (foto: René Hoeflaak)

Foto van Carolus in het midden van de jaren vijftig. Foto van foto zoals die hangt bij de ingang van Carolus

 

 

 

 

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s