Heerlijkheid Mariënwaerdt

Beesd, 5 januari 2018: Heerlijkheid Mariënwaerdt (foto: René Hoeflaak)

21 januari 2018: op de eerste vrijdag van dit jaar wandelde ik langs en door de weilanden en bossen rondom het Gelderse dorpje Beesd en langs de Linge. Een riviertje die altijd wel iets bij mij los maakt. Tijdens die wandeling ‘ontdekte’ ik Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, een soort van openluchtmuseum. Gratis toegankelijk. Voor publiek en wandelaars zoals ik.

Familie Van Verschuer

Heerlijkheid Mariënwaerdt is een landgoed dat al bijna drie eeuwen en negen generaties eigendom is van de familie Van Verschuer. In de 12e eeuw, dus lang voor het tijdperk ‘Van Verschuer’ stond op het landgoed een klooster, De Norbertijner Abdij.

Het klooster was door haar ligging langs de rivier en in het grensgebied van maar liefst vier provincies vaak het middelpunt van plunderingen en gevechten. In 1567 maakten de bendes van Brederode, in de late Middeleeuwen een van de machtigste families van Nederland, een definitief einde aan het klooster.

Beesd, 5 januari 2018: Voormalige bierkelder op het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (foto: René Hoeflaak)

Graaf van Bylandt

Na de ‘vernietigende’ plundering door de Brederodes stond het landgoed ruim anderhalve eeuw te koop. Het was uiteindelijk graaf van Bylandt, een voorvader van de familie Van Verschuer, die het landgoed in 1734 kocht. Van wie is mij na een uurtje ‘googelen’ nog niet duidelijk.

Hoe dan ook, op de fundamenten van het voormalige klooster bouwde Van Bylandt Huis Mariënwaerdt. En zo kan het dan ook, dat ik dus bijna drie eeuwen later, aan het einde dus van de eerste vrijdag in 2018, zo maar langs de nog steeds bewaard gebleven kelder van de voormalige bierbrouwerij wandel. Op de Biersteeg.

Bier en Roggebrood

Volgens het informatiebord deelde de Abdij op Witte Donderdag voor Pasen en op kerstavond roggebrood en bier uit aan de armen uit de omgeving die zich daarvoor bij de kloosterpoort moesten melden. Bier was in de Middeleeuwen gezonder dan water, want het was door het brouwproces vrij van bacteriën, hetgeen van water in die tijd niet gezegd kon worden.

Bed & Breakfast

De omvang en grenzen van het Landgoed zijn ongewijzigd in vergelijking met 1734. Negenhonderd hectare om precies te zijn. Naast de bierkelder omvat het landgoed boerderijen, restaurants, een Bed & Breakfast en een Landgoedwinkel en kan je er terecht voor excursies, trouwpartijen, feesten en rouwdiensten.

5 januari 2018: Heerlijkheid Mariënwaerdt (foto: René Hoeflaak)

De Hooge Schuur

Bijvoorbeeld in De Hooge Schuur. Een voormalige hooischuur die ik tien minuten voor mijn ‘bierkeldermoment’  passeer. Gebouwd op een bosrijke heuvel langs de Linge. Een daarom was het voor de komst van stevige dijken een gewilde plek voor boeren om bij vloed hun vee hier in veiligheid te brengen.  Als tegenprestatie sloegen ze tegen betaling hun hooi op in de schuur, zo lees ik op een ANWB informatiebordje aan de muur van de schuur. Want Landgoed Heerlijkheid is meer dan roggebrood en bier. En dat alles op nog geen 65 kilometer van bijvoorbeeld Rotterdam.

5 januari 2018: De Hooge Schuur op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (foto: René Hoeflaak)

5 januari 2018: Beesd, Heerlijkheid Mariënwaerdt (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s