The Hold Steady

De Melkweg, Amsterdam, 7 oktober 2014: The Hold Steady (foto: René Hoeflaak)

De Melkweg, Amsterdam, 7 oktober 2014: The Hold Steady (foto: René Hoeflaak)

All the way from Brooklyn New York, The Hold Steady. De band die vooral succesvol is in de Verenigde Staten en Engeland bestaat dit jaar tien jaar en vierde dat met het album ‘Teeth Dream’ Een cadeautje, dat mag gezegd worden.  Dinsdag begon de Amerikaanse gitaarrockband in de Melkweg in Amsterdam aan hun Europese tournee. Het schema van de Europese tournee is zoals de platen van The Hold Steady: weinig tot geen rustmomenten. Niet verslappen. Zestien shows in zestien dagen in zestien steden, te beginnen in Amsterdam en eindigend in het Britse Newcastle ‘We’ve arrived! Get ready for the Steady As It Glos tour!’, zo liet de band dan ook op Facebook weten bij aankomst  op Schiphol. En ze zijn er klaar voor. Meer dan dat.

Maar is Europa ook klaar voor The Hold Steady is de vraag. Want de Melkweg is slechts half gevuld en voor een groot deel dan ook nog met Amerikaanse toeristen.  Want The Hold Steady is in Amerika en Groot-Brittannië een gevestigde en gearriveerde band met alles wat daarbij hoort. Zoals optredens in volle en vooral grote zalen.  De band loopt al jaren over van energie en positivisme. Helaas bezwijken beide eigenschappen en de verhalen in het  alles overheersende geluidsniveau. Een niveau dat niet is aangepast aan kleinere en  minder volle zalen. Een terugkerende kwaal bij  wel meer (Amerikaanse) gitaarbands op tournee door Europa. Zoals een glas cola op zijn Amerikaans. Net iets te veel van het goede. De smaak verdwijnt. Eigenlijk niet lekker meer. En dat is zonde. Want de verhalende songs  van The Hold Steady klinken op plaat als , ik herhaal, cadeautjes. Zoals ‘The positive jam’ openingsnummer van zowel het debuutalbum ‘’Almost killed me’ uit 2004 als vanavond en ook en zelfs vanavond ijzersterke en oorstrelende  songs als ‘Ambassador’, ‘Stay positive’ en ‘Stuck between stations’.  Zanger, verhalenverteller en gitarist Graig Finn (43) praat –net zo onvermoeibaar als zijn lookalike Minister Timmermans- de afwisselende setlist  met een dosis humor, opbeurende verhalen aan elkaar en weet de stemming op te voeren naar Amerikaans party niveau waarin alles super en gezellig is. Daarbij uiteraard geholpen door de vier bandleden om hem heen. Want door alle geluidsbarrières heen is aan alles te zien, te begrijpen en vooral te horen waarom Amerika The Hold Steady in haar armen heeft gesloten.’Stay positive’.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s