Rotterdam: Een omweg

Rotterdam, Maashaven, 25 juli 2014: De Maassilo (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, Maashaven, 25 juli 2014: De Maassilo (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam: Van het Noordereiland naar de Heijplaat. Met de auto een stukje van nog geen kwartier. Althans op  een zomerse vrijdagochtend. Lopend ruim twee uur. Dus die keuze is snel gemaakt. Lopend dus. En als het even kan omlopen via de Rijnhaven en Maashaven, stadshavens uit het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. De hoogtijdagen van architect Jacobus Pieter Stok. Als 26-jarige ontwierp Stok in 1888 al het imposante Hulstkamp gebouw aan de oevers van de Maas op het Noordereiland. Vijftien en twintig jaar later pakhuis Santos aan de oever van de Rijnhaven en de Graansilo aan die van de Maashaven. En tussendoor nog het station Hofplein.

Rotterdam, Waalhaven: Scheepsschroef op een bedrijventerrein aan de Woudrichemstraat (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, Waalhaven: Scheepsschroef op een bedrijventerrein aan de Woudrichemstraat (foto: René Hoeflaak)

Twa twa en picolet

Een half uur later denk ik niet zonder reden bij de Waalhaven aan de twa twa en de picolet, twee Surinaamse zangvogels die hier vast ook deze zomer strijden om het ‘zomer’ kampioenschap. Het brugje terug naar de Graansilo is dan snel gemaakt. Met een omweg van tien uur. Want in 2003 wordt de Graansilo verbouwd tot Maassilo. Waar deze zomer op 30 augustus wordt afgesloten met een Surinaamse Borgoeparty en iedereen die nu al een kaartje koopt kans maakt op een reis naar Suriname, het land van de twa twa’s en met het vliegtuig een stukje van nog geen tien uur.

Rotterdam, 25 juli 2014: Waalhaven Oostzijde (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 25 juli 2014: Waalhaven Oostzijde (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s