Newcastle United

Joe Harvey, als manager en speler (bron foto: Chronicle Live)

Joe Harvey, als manager en speler (bron foto: Chronicle Live)

Joe Harvey was the last Newcastle United manager to bring home major silverware – and now he’s been forever immortalised in bronze’. ‘The last Newcastle United manager to lift a trophy has been honoured at St James’ Park. Prachtige en alleszeggende koppen en citaten op de website van  de Chronicle Live,  een avondkrant uit Newcastle, Engeland in april. Aanleiding was de onthulling van een plaquette aan één van de muren van het  St. James’ Park, het stadion van voetbalclub Newcastle United. Het eerbetoon is geadresseerd aan de in 1989 overleden  Joe Harvey. Aankomende week  zou hij 96 zijn geworden.De plaquette is een initiatief van Newcastle United fans die tienduizend pond bijeen sprokkelden om clubicoon Harvey, 25 jaar na zijn dood, te eren. Engelser kan bijna niet.

Fairs Cup 1969

Newcastle, UK; Plaquette Joe Harvey in  St. James' Park (foto: René Hoeflaak)

Newcastle, UK; Plaquette Joe Harvey in St. James’ Park (foto: René Hoeflaak)

Als speler en aanvoerder  won Joe Harvey met Newcastle United twee keer de FA Cup, in 1951 en 1952. Tussen 1962 en 1975 was Harvey manager van Newcastle United. Ondanks zijn jarenlange krediet bij zowel de clubleiding als het bestuur werd hij in 1975 na veertien seizoenen onder grote druk van de supporters toch ontslagen. Zelfs met de aankoop van Tommy Craig voor 200 duizend pond van Sheffield Wednesday, tot dan toe de duurste aankoop in de clubgeschiedenis, eindigde de club op een tegenvallende 15e plaats in de First Division, de vroegere Premier League. En dat in een seizoen waarin Liverpool met 4-1 werd verslagen. Een overwinning waar ze in The Strawberry nu nog niet over zijn uitgesproken. Maar de supporters hebben het na 25 jaar goedgemaakt. Want met Harvey won Newcastle immers ook in 1969 de Fairs Cup, de voorloper van de UEFA Cup. ‘Major silverware‘ , zo wordt de Fairs Cup in Newcastle nog steeds betiteld. Een Cup die werd gewonnen na een uit- en thuis finale tegen het Hongaarse Újpest. Daarmee staat Newcastle United in een rijtje van Faircupwinnaars waar je best trots op kan zijn zoals Leeds United, FC Barcelona, AS Roma, Valencia en Arsenal. Een plaquette waard. Want inderdaad, de zilverpoetsers van Newcastle wachten al bijna een halve eeuw op nieuw ‘major silverware’ .

Standbeeld van Wor Jackie Milburn, footballer and gentleman (foto: René Hoeflaak)

Standbeeld van Wor Jackie Milburn, footballer and gentleman (foto: René Hoeflaak)

Wor Jackie 

Nu we er toch zijn. Op enkele meters van de plaquette staat het standbeeld van een andere clubheld, Jackie Milburn, footballer and gentleman. Aanvaller Milburn  (1924-1988) scoorde in vijftien seizoenen –tussen 1943 en 1957- maar liefst tweehonderd keer voor de  Magpies, de volksnaam voor Newcastle United. Drie keer hield ‘Wor’ (our) Jackie in het shirt van Newcastle de FA Cup omhoog. Een standbeeld waardig. Maar we zijn er nog niet. Want vijftig meter verder, aan de rand van Chinatown- sta ik voor het monument van Sir Bobby Robson, acht jaar lang bondscoach van Engeland en trainer van clubs als onder meer , FC Barcelona en Sporting Lissabon. Een trainerscarrière die hij afsloot bij Newcastle United. Als speler bracht hij het tot twintig interlands waarin hij vier keer scoorde. Al zijn goals scoorde hij op Wembley!! Met een uitroepteken. Het Sir Bobby Robson monument omvat vijf witte stenen die de levensfasen van Robson vertellen en is een ontwerp van beeldhouwers Richard Perry en Tom Kenrick .

30 mei 2014, Newcastle, UK; Sir Bobby Robson Monument (foto: René Hoeflaak)

30 mei 2014, Newcastle, UK; Sir Bobby Robson Monument (foto: René Hoeflaak)

Van electriciën tot bondscoach

Zoals een steen met de elektricien Robson uit Durham, niet ver van Newcastle, een steen met Robson als coach en een steen met namen van clubs als PSV, FC Barcelona en Sporting Lissabon,  met ingegraveerde namen van onder meer Erik Gerets. Twee jaar na zijn dood in 2009 onthulde zijn weduwe Lady Elsie het monument in bijzijn van ex-international Peter Beardsley. Merkwaardig genoeg kwam Robson als speler nooit uit voor Newcastle United. Toch eert Newcastle Sir Robson met een monument EN een standbeeld. En daarmee verdient de club ‘silverware’.

Bobby Robson en Gary Speed, twee overleden Engelse voetbalhelden. Speed pleegde in 2011 zelfmoord en was op dat moment bondscoach van Wales. Speed speelde zes seizoenen voor Newcastle United. Speed werd slecht 42 jaar. (bron foto: www.dailymail.co.uk)

Bobby Robson en Gary Speed, twee overleden Engelse voetbalhelden. Speed pleegde in 2011 zelfmoord en was op dat moment bondscoach van Wales. Speed speelde zes seizoenen voor Newcastle United. Speed werd slechts 42 jaar. (bron foto: http://www.dailymail.co.uk)

Over helden gesproken. Poster met Newcastle United keeper Tim Krul in de fanshop van de club (foto: René Hoeflaak)

Over helden gesproken. Poster met Newcastle United keeper Tim Krul in de fanshop van de club (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s