Goudriaan en Pinkeveer

Goudriaan, 17 april 2014: Garage met sloopauto's aan de Noordzijde (foto: René Hoeflaak)

Goudriaan, 17 april 2014: Garage met sloopauto’s aan de Noordzijde (foto: René Hoeflaak)

Goudriaan, tot de gemeentelijke herindeling in 1986 was het dorpje 138 jaar lang een zelfstandige gemeente in de Alblasserwaard, één van de fraaiste wandel- en fietswaarden van Nederland. Zeker in het voorjaar. Tot 1848 was Goudriaan verdeeld in Nieuw en Oud Goudriaan. Vanaf het oude raadhuis van Goudriaan en de middeleeuwse Hervormde kerk wandel ik één meter onder de zeespiegel over de Noordzijde langs het riviertje Goudriaan. Oud- of Nieuw Goudriaan? Eerlijk gezegd weet ik het niet. De verzameling Mercedeswrakken aan het eind van de Noordzijde herinneren in ieder geval nog aan de periode van voor de gemeentelijke herindeling.

Pinkeveer

17 april 2014 ,Alblasserwaard:Het riviertje de Giessen tussen Hoornaar en Overslingeland (foto: René Hoeflaak)

17 april 2014, Alblasserwaard:Het riviertje de Giessen tussen Hoornaar en Over-Slingeland (foto: René Hoeflaak)

Herinneringen die twee uur later verbleken bij het voormalige veerhuis aan het riviertje de Pinkeveer. Vier eeuwen lang, tot diep in de vorige eeuw, was de oversteek over de Pinkeveer tussen Neder-Slingeland en het aan de overkant gelegen Giessen Nieuwkerk de aangewezen weg om van Gorkum via Schoonhoven naar Gouda en terug te reizen. Tot en met 1883 een veerpont, daarna met een tolbrug. Een brand verwoestte het oude veerhuis in 1910. Aan de gevel van het ‘nieuwe’ veerhuis uit 1912 lees ik de tarieven voor een oversteek. Eén florijncent voor een voetganger of geleider van paarden en beesten, het dubbele tarief voor ieder bereden paard, vijftien cent voor een bereden koets met twee paarden en twee cent voor een kuddedier. Een boerenwagen met twee paarden slechts tien cent. Maar dat was honderd jaar geleden. Uit de tijd van nieuwslezer Frits Thors. Het veerhuis is nu een woonhuis, Frits Thors overleed gisteren op 104-jarige leeftijd en Neder-Slingeland is nu slechts een straatnaam . Of zelfs dat niet meer.

Het voormalige veerhuis aan de Pinkeveer in de gemeente Giessenlanden (foto: René Hoeflaak)

Gemeente Giessenlanden, Alblasserwaard: Het voormalige veerhuis aan de Pinkeveer uit 1912. Aan de gevel het tarievenbord. (foto: René Hoeflaak)

Maar toch….om de hoek -aan het talud langs de oever van de Smoutjesvliet- waakt een herder over zijn kudde schapen. Het is voorjaar 2014. Ik tel de schapen en bereken de prijs voor de oversteek van de kudde naar Giessen-Nieuwkerk. Twee gulden. Te weinig voor een cappuccino op het terras van het voormalige raadhuis  in Goudriaan.

3 replies

  1. Halverwege het Gein, tussen Driemond en Abcoude, is ook een tolheffing te vinden. Hier is te lezen dat het om een dubbeltje gaat.
    Nostalgische groet,

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s