Nationaal Park De Brabantse Biesbosch

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

Op zijn blog schrijft boswachter Jacques van der Neut van de Brabantse Biesbosch deze week over het opduiken van de baardmannetjes in het gelijknamige Nationaal Park.Zeker in de buurt van rietvelden en rietkragen zijn de baardmannetjes goed te horen en met geduld te zien”, aldus de boswachter.  De vogelwerkgroep Biesbosch twitterde dit weekend het resultaat van de vogeltelling van zaterdag. Vijfentwintigduizend kolganzen, tienduizend grauwe ganzen, drieëndertigduizend kokmeeuwen en drie zeearenden. Of het baardmannetje is waargenomen is onduidelijk. Wie deze week wel al zijn waargenomen volgens het waarnemingenoverzicht van de werkgroep zijn onder meer de pontische meeuw, de sneeuwgors, de topper ( Aythya marila) een zeldzame gans, de geelpootmeeuw, de roodhalsfuut, de kuifduiker en de casarca.

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

Vreemdeling

Vrijdag wandelde en plonsde ik
enkele uren over de wetlands en draslanden van de Brabantse Biesbosch bij Werkendam. De mensenteller bleef steken bij één.  Ik. Eerlijk gezegd vond ik dat al één te veel en voelde ik mij een ongewenste vreemdeling. De vrijdagrust verstorend. Want zwermen ganzen en aalscholvers zagen zich door mijn komst genoodzaakt hun vleugels te spreiden en deze vrijdagmiddag elders door te brengen. Klapperende vleugels op het water.  Een mooi geluid maar ik voelde mij schuldig. Weliswaar genietend van rust, natuur en stilte begon ik mijzelf spontaan af vragen of onze aarde wel beter af is geweest met de aanwezigheid van de mens. Wandelend door het moerasbos langs de Nieuwe Merwede dacht ik voortdurend aan het antwoord van oud premier Dries van Agt op de vraag door Pauw en Witteman of hij – na zijn overlijden- begraven of gecremeerd wilde worden.

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

De aarde belasten

Van Agt was hier kort en stellig over. “Gecremeerd. Ik vind dat ik de aarde wel genoeg met mijn aanwezigheid heb belast”.  Na ruim twee uur vond ik het wel welletjes en verliet ik het Nationale Park bij de Denneplaatweg. Huiswaarts. Mijn aanwezigheid had de wonderschone Biesbosch meer dan genoeg belast.

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

 

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

Vrijdag 8 november 2013: Nationaal Park De Brabantse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s