The Tragically Hip

26 juni 2013: Tragically Hip in Tivoli, Utrecht (foto: René Hoeflaak)
26 juni 2013: The Tragically Hip in Tivoli, Utrecht (foto: René Hoeflaak)

In thuisland Canada een grote naam. Daarbuiten heeft The Tragically Hip al meer dan twintig jaar een selecte maar hondstrouwe aanhang in de Verenigde Staten, Engeland, België en Nederland met volle zalen in het clubcircuit. Ook het Utrechtse Tivoli is uitverkocht en afgeladen als de band met een half uur vertraging  aftrapt met At Transformation, eveneens het openingsnummer op het laatste en vijftiende album Now For Plan A uit 2012. In een strak tempo volgen in een niet al te lange set van vijf kwartier onder meer nummers als Grace Too en typische Tragically Hip klassiekers als Ahead by a Century met als hoogtepunt en climax  New Orleans is Sinking.  Stuk voor stuk opzwepende rocksongs  en met een dosis humor aan elkaar gepraat door de soms te overheersende zanger,  tekstschrijver en voorman Gordown Downie (1964).  Tijdens de show vraag ik mij voortdurend af waarom de band nooit onder een breder publiek is doorgedrongen laat staan de playlist van 3 FM heeft gehaald.  Alle ingrediënten zijn immers aanwezig. Toegegeven, de overige bandleden hebben wellicht niet de gangbare uitstraling van stoere maar met een meer dan charismatische zanger, afwisselend oeuvre, een reeks aan toegankelijke potentiele hits, opvallende en prikkelende teksten en een altijd sfeervolle en nooit teleurstellend live optreden is dat wel een raadsel. Alhoewel op het geluid gisteren in Tivoli wel wat aan te merken valt. Zoals bijvoorbeeld het te overheersende stemgeluid van Downie. De Canadezen sloten de –nogmaals – korte avond in stijl en afwisselend af met het vertederende en oorstrelende luisterliedje BobCaygeon  en het rockende At the Hundredth  Meridian. Op You Tube staat een filmpje waarin Tragically Hip met het laatste nummer een compleet Canadees stadion laat deinen. In Nederland dus geen stadions maar zalen als Tivoli, Paradiso (zaterdag) en Metropool in Hengelo, morgen. De deining is er niet minder om.

Utrecht, Tivoli: Zanger Gordon Downie van The Tragically Hip (foto: René Hoeflaak)

Utrecht, Tivoli: Zanger Gordon Downie van The Tragically Hip (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s