Thorbecke

2 februrai 2013: Kampen, de 14e eeuwse Koornmarktpoort (foto: René Hoeflaak)

2 februari 2013: Kampen, de 14e eeuwse Koornmarktspoort (foto: René Hoeflaak)

Johan Rudolph Thorbecke, grondlegger van de Nederlandse democratie in 1848. Daarnaast aanjager van de Wet op het Middelbaar Onderwijs, de Wet op het Artsexamen, de aanleg van het Noordzeekanaal en de Rotterdamse Waterweg. Maar ook de man achter de verdwijning van de stadspoorten in Nederland. Want ‘zijn’ Gemeentewet uit 1851 maakte een einde aan de voorrechten voor de Nederlandse steden. Geen onderscheid meer tussen stad en land!! En daarmee verdween ook de Stedelijke Accijns, een middeleeuwse variant van de luchthavenbelasting. Af te rekenen bij de afsluitbare toegangen tot de stad. De stadspoort dus. Met de afschaffing van de accijns in 1860 waren de poorten in één klap nutteloos. Steden gingen massaal over tot sloop van de stadspoorten. Tegen het medogenloze aan. Vorige weekend logeerde ik drie dagen en twee nachten in Kampen. Van de 21 oorspronkelijke stadspoorten in Kampen zijn er nog maar drie over. Daarmee scoort de Hanzestad nog wel ver boven het landelijk gemiddelde. Op Champions League niveau. En zo wandel ik door de Koornmarktspoort naar de Cellebroederspoort en weer terug, ondanks Thorbecke. Maar ook gratis, dankzij Thorbecke.

Kampen, 2 februari 2013: De Cellebroederspoort uit 1465. (foto: René Hoeflaak)

Kampen, 2 februari 2013: De Cellebroederspoort uit 1465. (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Leuk.
    Ik las net in De Stentor dat er bij de IJsselacademie een Canon van Overijssel in de maak is.
    Ze hebben dit maal niet gekozen voor Thorbecke maar voor Joan van der Capellen; een revolutionair:-)

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s