Gilze

Gilze, 5 januari 2013: Eikenhouten waterput uit 1050. Opgegraven in 1994 (foto: René Hoeflaak)

Noord-Brabant, Gilze, 5 januari 2013: Eikenhouten waterput uit 1050. Opgegraven in 1994 (foto: René Hoeflaak)

Januari 2013: tot vanmiddag wist ik niet van het bestaan van Ossengoor, een ven in de Chaamse Bossen. Hetzelfde geldt voor buurtschappen als Bolberg of Horst. Toch zijn ze er al eeuwen. Mijn eerste wandeling van 2013 begint in het overzichtelijke en bijna saaie centrum van Gilze. Gilze is het kleine broertje van Rijen. Het Brabantse dorp Gilze kent een niet al te vrolijke geschiedenis. In de 80-jarige oorlog ging het dorp gebukt onder moord, roof en brandstichting door vijandelijke soldaten. Twee eeuwen later woedde er opnieuw een grote en verwoestende brand en in de Tweede Wereldoorlog was Gilze het doelwit van Duitse luchtaanvallen en vernielingen

Waterput

De geschiedenis moet Gilze wel hebben!!. Bij een duizend jaar oude waterput verlaten we het centrum richting buurtschap Horst. Ontstaan in de Middeleeuwen, net als het verderop gelegen Bolberg. Over het Geuzenpad, sinds mensenheugenis de korste weg van Gilze naar Chaam, wandelen we richting en door de drassige Chaamse Bossen en de Ossengoor, één van de vennen in het bosgebied tussen Gilze en de Belgisch/Nederlandse grens.

Vandaag: Ossengoor, een ven in de Chaamse Bossen (foto: René Hoeflaak)

Januari 2013: Ossengoor, een ven in de Chaamse Bossen (foto: René Hoeflaak)

Chaamse Bossen

Vergeleken met de duizenden jaren oude heidevelden en vennen als Ossengoor komen de relatief jonge Chaamse Bossen nog maar net kijken. Ook in de donkere dagen na kerst is de Ossengoor en omgeving een lust voor oog en oor. Op een dag als vandaag moet dit wel één van de stilste plekken van Nederland zijn. Van de honderden soorten vogels in de Chaamse Bossen, zoals de Gekraagde Roodstaart, laat geen enkele soort zich helaas horen laat staan zien. Over De Leemkuilen naderen we na bijna drie uur de buurtschappen Weilenseind en Bolberg. Een voormalige steenfabriek aan de rand van Gilze markeert het einde van een deze eerste wandeling van 2013!!

Chaamse Bossen, Januari 2013 (foto: René Hoeflaak)

Chaamse Bossen, Januari 2013 (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s