Rhodos

Vanaf huis is het hemelsbreed 2.542 kilometer. Met de auto een kleine duizend kilometer meer. De afstand naar het Chrisanthou Plein in Rhodos Stad, Griekenland.

Griekenland, Rhodos, Chrisanthou Plein. Maandag 22 oktober 2012: Standbeeld van Diagoras en zijn zonen (foto: René Hoeflaak)

Het plein aan de  noordwestkust van Rhodos is één van de bekendste rotondes van de stad. Een rotonde is het eigenlijk niet echt. Want de derde afslag is eigenlijk rechtdoor. Opletten dus. Helemaal na 2004. Want ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene plaatste het gemeentebestuur van Rhodos Stad midden op het rotondeplein een standbeeld van sportheld Diagoras en zijn twee zonen. De onthulling vond plaats op 12 juni 2004. Eerder was het vliegveld van Rhodos al naar Diagoras vernoemd. Zoals het vliegveld van Liverpool naar John Lennon en die van New York naar John F. Kennedy. Diagoras  was en is dus niet zomaar iemand. Hij was één van de bekendste Griekse sporters uit de tijd van de Oude Olympische Spelen en geboren en getogen op Rhodos. In het jaar 464 vóór Christus behaalde hij de Olympische bokstitel. Zestien jaar later behaalde zijn zonen ook Olympisch goud. Akousilaos op het onderdeel boksen en Damagtos in het pankration, een variant op het boksen. Hij prolongeerde daarmee zijn titel van vier jaar eerder. De jongste zoon, Dorieus, behaalde in de drie Spelen daarna ook drie keer goud. Ook de kleinzonen van Diagoras wonnen later – nog steeds ruim tweeduizend jaar geleden- Olympische medailles. En of het niet genoeg was verkleedde zijn dochter zich als man om als trainer het goud binnen te halen. Omdat ze de dochter was van Diagoras ontliep zij voor dit vergrijp de doodstraf.  De Spelen van 448 vóór Christus waren dus zeer succesvol voor de zonen van Diagoras. Als eerbetoon namen zij hun vader op de schouder voor een ererondje in het stadion van Olympia. Een historisch moment dat later onder meer werd afgebeeld op Griekse postzegels en in het logo van de voetbalclub Diagoras Rhodos, uitkomend in de 2e divisie van het Griekse voetbal. En vanaf 2004 dus ook vereeuwigd op het Chrisanthou Plein. Opletten dus!!!

Rhodos, Griekenland, oktober 2012: Geinspireerd door de sportieve daden van de Griekse sporthelden, begin ik bij de rotonde aan een fraaie wandeling langs en onder de rotsen tussen de boulevard en het strand. Een aan te bevelen bezigheid. (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s