Rotterdam: Antwerpse Hoofd

Een aantal jaren geleden ontving ik van mijn goede vriend Ruud Zijp uit Wormer het boek  “De straatnamen van Rotterdam“, uitgegeven in 1992 door de Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam. De ondertitel van het boek is iets – maar zeker niet meer dan dat- spannender, “Verklaring van alle bestaande en verdwenen straatnamen“.  Vanaf vandaag zal ik per letter en in alfabetische volgorde regelmatig een blogpost wijden aan een straat uit het boek, te beginnen bij de letter A. En zo bezoek ik vandaag het Antwerpse Hoofd in wijk k88 (CBS wijkaanduiding). Volgens het boek is de straatnaam bij besluit van B & W van Rotterdam uitgegeven op 19 augustus 1902. Wijkaanduiding k88 staat voor Noordereiland. Het Antwerpse Hoofd ligt aan de oostelijke kadepunt van het Noordereiland. Tot halverwege de twintigste eeuw het vertrek- en aankomstpunt van de dagelijkse veerdienst tussen Rotterdam, Antwerpen en Gent. De stoomboten stopten onder meer in het Zeeuwse Wemeldinge. De veerdienst werd uitgevoerd door rederij  H. Braakman en Co. Rotterdammers houden van bijnamen en dus noemden ze de kade de Punt van Braakman.

Heinrich Braakman

Rotterdam, 19 oktober 2012: Het Antwerpse Hoofd (foto: René Hoeflaak)

Eerder dit jaar verscheen een boek over de rederij en de Duitse oprichter Heinrich Braakman die eigenlijk Brackmann heette. Het boek van Rinze Mast vertelt de 177 jarige en vooral Rotterdamse geschiedenis van Expeditiebedrijf H. Brakman en Co. Het Duitse bombardement van mei 1940 betekende ook het einde van het fraaie en karakteristieke rederijgebouw en uiteindelijk ook van de veerdienst. Eeuwig zonde. Op de plek van de voormalige rederij staat nu het Koopvaardijhof, een flatgebouw uit 1980. Turend door het glas van de centrale lifthal zie ik een wandfoto met de twee puntige torens van het het voormalige gebouw. Ook op internet zijn prachtige foto’s te vinden van het Antwerpse Hoofd van begin vorige eeuw. Van geheel andere orde maar toch het vermelden waard is de geboorte – op  18 juli 1918- van de Abraham van Leeuwen alias de Prins van Lignac op het Antwerpse Hoofd.

Rotterdam, vandaag: Kunstwerk de Scheepshoorn op het Antwerpse Hoofd (foto: René Hoeflaak)

Vanaf een bankje bij de parkeerplaats laat ik het Antwerpse Hoofd nog eens goed op mij inwerken en kijk ik naar de scheepvaart op de Maas en  de Scheepshoorn. Het kunstwerk van de Brabantse kunstenaar Michiel van Bakel uit 2005 heeft veel weg van ouderwetse 78 toeren langspeler. Zeg maar uit de tijd van de Prins van Lignac. Zo nu en dan haalt het Antwerpse hoofd nog het lokale nieuws. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een drenkeling in het onstuimige water of als keerpunt bij het Rondje Noordereiland. De zwemwedstrijd telde slechts vier edities. De organisator van de 2012 editie kwam ruim 30.000 euro te kort. Ik verlaat het Antwerpse Hoofd en eindig met TIP 3 van de organisatie van de rondjes Noordereiland  2008 tot en met 2011:  “Hou altijd rekening met tegenstroom in de Koningshaven. Als je eenmaal het
Antwerpse Hoofd (halverwege) bent gepasseerd krijgen de golven van de Nieuw Maas weer de overhand en brengen ze jou veilig terug”.

Rotterdam, oktober 2012: Antwerpse Hoofd (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s