Nederland-Andorra

Gisteren ontving ik van de KNVB een uitnodiging voor een tevredenheidsonderzoek omtrent de WK kwalificatiewedstrijd Nederland-Andorra. Want na 25 jaar bezocht ik weer eens een wedstrijd van het Nederlands elftal. Mijn tevredenheidscijfer voor de vrijdagavond was uiteindelijk een zeven. De sfeer was immers meer dan prima, ik zat hoog en droog en voor mij scoorde een dertigjarige debutant, Ruben Schaken. De 92e scorende debutant van het Nederlands elftal ooit en de 6e deze eeuw. Best nog wel veel eigenlijk.

Rotterdam, Feijenoord stadion, vrijdag 12 oktober 2012: Debutant Ruben Schaken scoort in de 50e minuut 3-0 voor Nederland (foto: René Hoeflaak)

Nederland-Andorra is typisch zo’n wedstrijd die je brein doet openstaan voor prikkels. Zappen is immers niet mogelijk. Zo dwalen mijn gedachten af en terug naar “mijn”  voorlaatste wedstrijd in het Feijenoord stadion. Dat was in mei 1996. Oeps!! De bekerfinale tussen Sparta en PSV. 2-5. Doelpuntenmakers voor Sparta onder meer Dave van de Meer en Gerard de Nooijer (penalty). Veel Spartanen bleven aan de overkant van de Maas, want een bezoek aan “Zuid” was en is voor veel Spartanen nog steeds een brug te ver en een niet te overschrijden grens.  “Was die wedstrijd nu wel of niet voor de verbouwing?”, zo vraag ik mij af als de vierde man Ibrahim Affelay sommeert niet binnen maar buiten de lijnen te rekken en te strekken. Bij de dubbele wissel van Lens en Van der Vaart (101e interland) zie ik bondscoach Louis Van Gaal en assistent Danny Blind. Een dubbele prikkel voor mijn brein om terug te gaan naar oktober 1985. Vanaf de toen nog onoverdekte -zeker weten- tweede ring aan de overkant keek ik naar Sparta-Borussia Mönchengladbach, 2e ronde UEFA CUP. Eindstand 1-1. Doelpuntenmaker Sparta, Edwin Olde Riekerink. Achteraf de laatste “thuis”wedstrijd van Sparta in de Europacup. Nota bene in de Kuip. De ronde ervoor had Sparta gestunt door HSV uit te schakelen. Voor Sparta in de basis onder meer Bas van Noortwijk, Roelf Jan Tiktak, René Eijer, Danny Blind en Louis van Gaal. Uit verloor Sparta met 5-1. Nederland won vrijdag uiteindelijk met 3-0. Ben toch benieuwd naar de prikkels van Blind en Van Gaal vrijdag.

Uit mijn eigen archief; Kaartje Sparta-Borussia Monchengladbach

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s