Etappe Rotterdam-Metz

Frankrijk, Station van Metz uit 1908. Metz is rechtstreeks te bereiken vanuit Brussel. De treinreis vanuit Brussel duurt ruim drie uur. (foto: René Hoeflaak)

September 2012: de zesde etappe van de Tour de France verliep dit jaar voor de Nederlandse klassementrenners uiterst ongelukkig. De etappe naar Metz zal nog jarenlang worden herinnerd als de etappe van de valpartij, een half uur voor de finish. De rol van de Nederlanders was uitgespeeld. De dagelijkse helicopterbeelden van de finishplaats maakten echter veel goed en hadden naast de pleisterende werking ook een treinreisboeking tot gevolg. En zo reisden wij dit weekend per trein van Rotterdam, via Brussel en Luxemburg Stad, naar Metz.

Frankrijk, Metz, de 14e eeuwse Kathedraal Saint-Etienne. (foto: René Hoeflaak)

De stad Metz (circa 120.000 inwoners) was begin vorige eeuw de eerste niet-Franse aankomstplaats in de Tour de France. Want tussen 1870 en 1919 was Metz een Duitse stad. Een bezoek aan het historische Metz is een treinreis van zes uur meer dan waard. Zeker in een weekend met tropische temperaturen en ondanks het humeur van de Metzenaar, dat wel een tikkeltje beter kan.

Frankrijk, Metz, 8 september 2012: Hotel de Ville aan de Place d’ Armes uit 1761 (foto:René Hoeflaak)

De volle terrassen in de straatjes rondom de 14e eeuwse Kathedraal dienen als doorlopende uitvalbasis voor bezoeken aan de Kathedraal zelf, de Place d’Armes, de Esplanade en een rondvaart over de Moselle (de Moesel).

Frankrijk, Metz; Zes keer per dag vertrekt vanaf het park tussen de Esplanade en de Moselle een rondvaart over de rivier de Moselle. De boot vaart onder meer langs het stadion van FC Metz. (foto: René Hoeflaak)

Overal in Metz zijn de sporen van de Franse, Duitse en Europese geschiedenis zichtbaar. Neem het station Metz-Ville, dat werd gebouwd in de Duitse periode in opdracht van Keizer Wilhelm II en nu -zoals zoveel stations in Europa- volledig onder de schop ligt. Het indrukwekkende park Esplanade staat vol met standbeelden die herinneren aan de Franse overwinning op de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog en de Kathedraal Sait-Etienne geldt als één van de grootste van Europa. Voortaan zal ik Metz niet alleen herinneren als veertigvoudig etappeplaats in de Tour de France. Met dank aan de Franse TV. Ik kijk uit naar het etappeschema van 2013.

Frankrijk, Metz. De overdekte markthal Marché Couvert (foto: René Hoeflaak)

Frankrijk, Metz; Rue des Roches (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s