Arnhem-Oosterbeek-Doorwerth-Heelsum

Om 10.44 uur stap ik in Arnhem uit de trein. 14.57 uur stap ik in Heelsum op de bus.

Vrijdag 22 juni 2012: De Rosandepolder bij Arnhem. Op de achtergrond de Spoorbrug over de Rijn. (foto: René Hoeflaak)

Alle 250 minuten van de NS wandeling Westerbouwing langs de noordoevers van de (Neder)Rijn boeien. Sneller is mogelijk. Maar de geschiedenis houd mij regelmatig staande. Net als het landschap zelf. Neem de Rosandepolder, een uniek stukje Nederland. Samen met twee grazende kamelen naast mij laat ik de uiterwaard en het zicht op de spoorbrug goed op mij inwerken. Een hoofdstuk uit de wereldgeschiedenis ligt aan mijn voeten. Een oase met historie. De spoorbrug werd op 10 mei 1940 door de Duitsers opgeblazen, twee keer vervangen en later bij de Slag om Arnhem wederom verwoest.

Kamelen grazen in de Rosannepolder tussen Arnhem en Oosterbeek (foto: René Hoeflaak)

Ik wandel verder door de polder richting Oosterbeek. Nog geen 68 jaar geleden sneuvelden hier duizenden Britse en Poolse militairen tijdens de Slag om Arnhem. Op bordjes en monumenten langs de route lees ik over het slagveld. Ik passeer de Oosterbeekse kerk, het middelpunt van de strijd en het laatste steunpunt van de Britten. De  kogelgaten zitten nog in de muur. Lijken en gewonden lagen bezaaid rondom de kerk en op de Benedendorpse weg. De weg gaat licht omhoog. En nu opletten…Want uitgerekend op deze weg vraagt een Duits echtpaar mij hoe lang de weg nog stijgt. Overdonderd en verbluft over de combinatie van het moment, de plek en de vraagstellers antwoord ik “Ich weiß es nicht“. Hoe is het mogelijk dat ik hier en nu mijn  “Wo ist der Banhof” moment beleef.

Het pontje van Renkum/Oosterbeek naar Driel. Al bijna duizend jaar vaart een veerpont over de Rijn. Het huidige pontje vaart gedeeltelijk op zonne-energie (foto: René Hoeflaak)

In Haveadorp betreed ik landgoed Duno. Zigzaggend wandel ik door het bos van haarspeldbocht naar haarspeldbocht. Ook van het landhuis Duno is na de strijd in september 1944 niets meer over. Alsof het niet genoeg is, leidt de wandeling mij verder langs het 13e eeuwse Kasteel Doortwerth, de bestemming van vele schoolreisjes. Het volgende moment van stilstand dient zich aan. Als Arendsoog tuur ik over een stukje Hollandse prairie aan de Rijn. De A50 in het vizier. Meer dan 200 minuten zijn verstreken. Eindpunt Heelsum nadert. Een historische middag. Een topwandeling!!

Grazende paarden in een natuurgebied bij Doorwerth (foto: René Hoeflaak)

Juni 2012: Landgoed Duno bij Haveadorp, gemeente Renkum. (foto: Rene Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s