Rotterdam: Rijnhaven

Rotterdam, vandaag; Uitzicht op de Wilhelminapier vanaf de Rijnhavenbrug (foto: René Hoeflaak)

Een brug verbindt. Verder weg is dichter bij. Met de komst van de Rijnhavenbrug is een rondje Kop van Zuid, Wilhelminapier, Katendrecht, Kop van Zuid in Rotterdam niet meer dan een blokje om. Een kleurrijk blokje wel te verstaan. Want via de brug wandelen we van de algengroene kade van de Rijnhaven naar de groene wanden van de loodsen aan de Veerlaan in Katendrecht. In nog geen kwartier. Netto tijd. Want het zicht op de kleurrijke Skyline -vanaf de brug- nodigt uit tot stilstand.

Stadnatuur in Rotterdam, de kade aan de Rijnhaven kleurt algengroen. (foto: René Hoeflaak).

Aan de groen wand zelf hangt vanaf 17 december 2007 het doek “de Wereldproductenkaart”, een kunstwerk van Ingrid Bibo (1967). Het kunstwerk laat zien welke produkten in Katendrecht in het verleden zijn verscheept. Van abrikozenpit tot en met zink. Van gember en koffie tot en met witte rijst en knoflook. Koffie van nu drinken we aan de overkant van de loodswand, in letterencafé Tsjechov en Co.. We vervolgen onze ronde en verlaten Katendrecht bij de Brede Hilledijk en de Laan op Zuid. Dichtbij ons startpunt. Maar wat is dichtbij?

Rotterdam, de Wereldproductenkaart op de gevel van de loods van NV C. Steinweg Handelsveem aan de Veerlaan in Katendrecht. Het doek uit 2007 van kunstenares Bibo is 6 bij 10 meter groot (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s