Tilburg: St. Patrick’s Day of Willem II dag op 17 maart?

Vandaag is het 17 maart. Vorige maand ontdekte ik in het centrum van Tilburg dat 17 maart meer is dan alleen St. Patrick’s Day. Want in zijn woning in het hartje van Tilburg overleed op 17 maart 1849 Koning Willem II, de bedovergrootvader van onze Koningin Beatrix. Een gedenknaald herinnert aan die plaats en dat moment.

Oude Markt, Tilburg, februari 2012; De tweede versie – uit 1987- van de de gedenknaald op de plaats van de voormalige woning en sterfplaats van Koning Willem II. De originele versie dateert uit 1874 (foto: René Hoeflaak)

Tilburg was de favoriete woon- en verblijfplaats van Koning Willem II die als Engelse Generaal tegen Napoleon vocht. In Tilburg voelde hij zich “frank en vrij”. Zijn vrouw Anna Paulowna woonde in steden zoals Brussel, Berlijn en Sint-Petersburg en kwam zelden naar Tilburg. Tegen het advies van zijn artsen en echtgenote in besloot de zwaar zieke Willem II in maart 1849 vanuit Den Haag via Rotterdam en Geertruidenberg naar Tilburg af te reizen om daar op 17 maart te sterven.

februari 2012, Tilburg: Paleis-Raadhuis aan het Stadhuisplein in Tilburg (foto: René Hoeflaak)

De oplevering van zijn gedroomde Tilburgs buitenpaleis, vlakbij zijn woonhuis, maakt Willem II niet meer mee. Vier dagen na de bijzetting van de Koning in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft was het paleis klaar. Later werd het paleis vanuit de nalatenschap van de Koning geschonken aan de gemeente Tilburg. Voorwaarde daarbij was wel dat in de school een HBS moest komen. Tussen 1866 en 1868 was Vincent van Gogh leerling van het HBS College in het voormalige paleis. Zoals zoveel voormalige raadhuizen en paleizen is het gebouw nu een populaire trouwlocatie. St. Patrick’s Day zou Willem II dag moeten zijn in Tilburg.

De voetbalclub Willem II uit Tilburg speelde gisteren tegen Go Ahead Eagles.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s