Steve Earle

Oktober 2011, Paradiso, Amsterdam; Steve Earle and the Dukes and Duchesses (foto: René Hoeflaak)

Oktober 2011, deze zomer toerde Steve Earle door de Verenigde Staten en Canada. Het optreden gisteravond in het Amsterdamse Paradiso was, na de veertig Amerikaanse concerten, het eerste Europese optreden in een serie van 24. Per tour is het vaak de vraag in welke gedaante, met welk humeur en repertoire en met welke band Steve Earle op het podium verschijnt. Tijdens de “I’ll never get out of this world alive” tour is Steve op reis met zijn Dukes en Duchesses onder wie Allison Moorer, zijn inmiddels zesde of zevende echtgenote en gepromoveerd van – voorheen- voorprogramma tot Duchesse. Ook vaste kracht, bassist Kelley Looney, is van de partij. Earle, met baard, heeft er zin in en is goedgehumeurd. De setlist bestaat uit bijna de complete songlist van zijn laatste en dertiende CD  “I’ll never get out of this world alive“. met als hoogtepunten wat mij betreft “The Gulf of Mexico” en “Every part of me“. Maar ook nummers van oudere albums als “Guitar Town” en “Transcendental Blues” komen aan bod. Het geluid is prima en de band klinkt strak en goed ingespeeld. Steve Earle wisselt per lied van snaarinstrument en grapt over de Bouzouki, “Noem de naam niet bij het inchecken op een luchthaven!!” Echtgenote Allison Moorer (1972) heeft een belangrijke rol in de band. Ze speelt keyboard, gitaar, accordeon en heeft een magistrale stem. Steve Earle doet halverwege het optreden terecht een stapje terug om Moorer twee nummer uit haar eigen repertoire te laten delen.  John Henry, de één jaar oude peuter van Moorer en Earle wordt daarbij niet vergeten.

Paradiso, Steve Earle maakt plaats voor Allison Moorer (foto: René Hoeflaak)

Het optreden nadert zijn einde als Steve Earle – bijna vanzelfsprekend- van leer trekt over de Amerikaanse politiek, in dit geval het immigratiebeleid. De tijd gaat sneller dan het geluid in Paradiso en dat is een goed teken. Na twee sets van ruim een uur bedankt Steve Earle zijn publiek en andersom. Een avondje Masterclass Americana zit erop. Wordt vervolgd in Brussel vanavond en woensdag in Hengelo.  NB: Zoon Justin Townes Earle speelt op 26 november aanstaande in Paradiso.

Paradiso, Amsterdam; Steve Earle (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s