Haarlem: Stoom afblazen in de Jopenbrouwerij

Haarlem; De bar van de Jopenbrouwerij in de Jopenkerk (foto: René Hoeflaak)

Vrijdag: Op het terras voor de Haarlemse Jopenkerk bestel ik een fles Jopen Hoppenbier. Ik proef de smaak van 1501. De Jopen Hoppenbier wordt immers geheel gebrouwen volgens het keurmerk, het recept en de kwaliteitseisen van de gemeente Haarlem uit 1501. De gemeente Haarlem stelde in de Middeleeuwen strenge eisen bij het verlenen van vegrunningen aan bierbrouwers.  Brouwgeld en bieraccijns waren in de vijftiende eeuw immers de belangrijkste inkomstenbronnen voor de stad Haarlem. De stad telde in die periode meer dan honderdvijftig brouwerijen. In 1542 exporteerde de stad Haarlem meer dan 13 miljoen liter bier, opgestapeld in zogenaamde Jopen (vaten).  Koyt bier uit Haarlem was lang het meeste gedronken bier in Antwerpen. Haarlem was eeuwenlang de bierstad van Nederland en had dus een naam hoog te houden. In 1916 sloot de laatste Haarlemse bierbrouwerij haar deuren. Het biertij lijkt te keren.  Het 750 jarig bestaan van de stad Haarlem, in  1994, was aanleiding om opnieuw Haarlems bier, Jopenbier, te gaan brouwen. Aanvankelijk in Ertvelde in België.

Haarlem, vrijdag; Jopenbusje voor de Jopenbrouwerij. De brouwerij telt op dit moment ruim twintig medewerkers. Jopenbier is te proeven en te koop in diverse café's, winkels en gelegenheden in onder meer Haarlem, Amsterdam, Vlaardingen, Den Haag en Delft (foto: René Hoeflaak)

Vanaf eind vorig jaar is de Jopenbrouwerij terug in Haarlem en wel in de voormalige Vestekerk, aan de rand van het oude centrum van Haarlem. De kerk uit 1910, in het verleden ook wel Wijnkerk genoemd, werd daarmee voor een dreigende sloop behoed. Om de (ver)bouwkosten te betalen verkocht de brouwerij Leibier met een gesigneerde dakpan van de kerk. En zo werd de voormalige wijnkerk een bierkerk. De Jopenkerk is inmiddels een begrip in Haarlem en omstreken. De kerk is niet alleen een brouwerij en proeverij voor onder mer Jopen Koyt, Fokkerbier, Jopen Adriaan, Jopen Ongelovige Thomas en Jopen Lentebier maar ook een druk bezocht grand café en restaurant. Als we na de Jopen Hoppenbier op het terras, aan de bar overschakelen op Jopen Jacobus  – vers van de ketel en vers in het assortiment- zien we nog net één van de Jopenbrouwers bij een ketel stoom afblazen en de keteltemperatuur opmeten. Intussen stroomt de Jopenkerk vol. Van rugzaktoeristen en oma’s tot en met studenten en zakenmannen in driedelig grijs. De Jopen Witte Rook is helaas niet meer te krijgen. De Ongelovige Thomas proberen we de volgende keer. Mijn Jopenfavoriet: Jopen Hoppenbier. De smaak en het recept van 1501 dus.

Haarlem, Jopenbrouwer aan het werk in de Jopenkerk (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s