Herinnering aan le Grand Départ 2010 in Rotterdam

Komende week is het al weer een jaar geleden dat de karavaan van de Tour de France neerstreek in Rotterdam. Vier dagen lang was Rotterdam het middelpunt van de (wieler)wereld. Komende zaterdag start de 2011 editie in het Franse Passage du Gois. Twee weken geleden, tijdens de ronde van Katendrecht, onthulde oud-wielrenner Johan van der Velde op de Rotterdamse Hillelaan, bij metrostation Rijnhaven, een kunstwerk van Luuk Bode ter herinnering aan de Le Grand Départ in Rotterdam.

Hillelaan, Rotterdam; Kunstwerk van Luuk Bode dat herinnert aan de start van de Tour de France 2010 in Rotterdam en de deelgemeente Feijenoord (foto: René Hoeflaak)

Volgens de gemeente Rotterdam heeft de start van de Tour de plaatselijke ecenomie een duwtje gegeven van ruim 33 miljoen euro. De Rotterdamse ondernemers stellen zelf wel wat vraagtekens bij dat bedrag. Hoe dan ook, Le Grand Départ trok ruim 850 duizend bezoekers. Die hielpen mee het totale bezoekersaantal aan Rotterdam in 2010 met vier procent te laten stijgen tot 17,5 miljoen. Samen met het jaarlijkse zomercarnaval is de Tourstart onlangs door de Stichting Nationale Evenementen Prijzen uitgeroepen tot de twee beste Nederlandse Stadsevenementen van het jaar 2010. Rotterdam is hiermee nog niet de winnaar van het “algemene klassement” van evenementsteden 2010. Utrecht en Dordrecht eindigden als nummer één en twee, voor Rotterdam. Wie de start van de Tour de France nog een keer wil ondergaan,  hoeft volgend jaar niet ver te reizen. In 2012 start de Tour de France, net over de grens, in Luik.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s