De Amsterdamse Waterleidingduinen

21 juni 2011:  Amsterdams Waterleidingduingebied bij Bloemendaal (foto: René Hoeflaak)

21 juni 2011: ik begin de zomer met een “Groene Wissel” wandeling van ruim vijftien kilomer door de Amsterdamse Waterleidingduinen. De wandeling begint en eindigt bij station Heemstede-Aerdenhout. Met ruim 3.500 hectare is het gebied het grootste natuurgebied aan de Nederlandse kust. Al honderdzestig jaar “drinkt”  en “wast” Amsterdam met water uit het duingebied tussen Haarlem, Zandvoort, Heemstede en Noordwijk.

21 juni 2011: Nieuwe Natuur; Het drooggelegde Verlengde Oosterkanaal in het waterleidingduingebied (foto: René Hoeflaak)

Waternet

Waterbedrijf Waternet is niet alleen verantwoordelijk voor de watertoevoer -tussen de 180.000 en 240.000 kubieke meter per dag-  maar ook voor het natuuronderhoud. Het gehele reiniging- en toevoerproces verloopt via een leidingenstelsel van ruim tweeduizend kilometer en duurt twee maanden. Ook aan natuurbeheer heeft Waternet haar handen vol. Want in het duizenden jaren oude duingebied groeien meer dan zeshonderd – deels unieke- plantensoorten en leven ruim honderd vogelsoorten, schaapskuddes (met herder) en meer dan duizend (dam)herten.

21 juni 2011: het gebied van de Amsterdamse waterleidingduinen (foto: René Hoeflaak)

Bloemendaal

Door een jachtverbod stijgt de damhertenpopulatie. De herten lopen elkaar letterlijk in de weg, rukken brutaal op naar tuinen, straten en huizen en veroorzaken schade en ongelukken. Aan het begin van de wandeling passeer ik tussen de villa’s in Aerdenhout dan ook de ene na het andere waarschuwingsbord voor overstekende herten. Een damhert aan de voordeur is geen vreemd verschijnsel meer in plaatsen als Zandvoort en Bloemendaal. Het woord “plaag” is dan ook al diverse keren gevallen. Al ruim een jaar is er een verschil van mening tussen de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam over de aanpak van de overlast.

Beheerplan Damhert

Dat er sprake is van overlast, zijn alle partijen wel van overtuigd. De provincie is echter voorstander van afschieten. De gemeenteraad van Amsterdam wil hier vooralsnog niet aan. Het Amsterdamse College neigt over stag te gaan en lijkt vóór de afschietvariant. Morgen vergadert de Amsterdamse raad over het – met een netjes woord- Beheerplan Damhert en wordt een besluit genomen over het lot van de damhert. Mijn eigen hertentelling van vandaag stopt bij vijfentwintig. Dus de overlast voor wandelaars is nog te overzien :-). Alhoewel dat getal wel een vervijfvoudiging is van mijn totale “herten” score van vijftien jaar wandelen vóór de dag van vandaag.

21 juni 2011: herten in het gebied van de Amsterdamse waterleidingduinen (foto: René Hoeflaak)

Boslanen

Terug naar de wandeling van vandaag. Na het verlaten van het waterleidinggebied, bij pannenkoekenhuis “’t Panneland”, wandel ik door groene en fraaie boslanen en graspaden in de eeuwenoude landgoederen als “Het Huys te Vogelzang”, “Leyduin”, “Vinkenduin” en “Oud Woestduyn”, langs Zusterhuis van Bezinning “Casa Carmeli” in Vogelzang en het achttiende eeuwse en imposante  koetshuis en buitenplaats “Leyduin”.

21 juni 2011: herten aan de voordeur bij koetshuis Leyduin in de bossen van Heemstede (foto: René Hoeflaak)

In het zicht van de haven, station Heemstede-Aerdenhout, stop ik bij het voormalige (stoom)pompstation uit 1853 van de Gemeentewaterleidingen, het voormalige waterbedrijf van Amsterdam. Jarenlang werd vanuit dit station het water gepompt richting het 23 kilometer verderop gelegen Amsterdam. Het pompstationsgebouw – rijksmonument-   is nu een op afspraak geopend museum. De wandeling zit erop, de zon breekt door en de temperatuur stijgt. Tijd voor een fles…..water.

Voor een routebeschrijving van deze wandeling; klik hier

21 juni 2011: het voormalige stoompomp station in Heemstede. (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s