Athene: Panathinaikos

Athene; Foto van finale Ajax-Panathinaikos uit 1971 aan de gevel van het “oude” stadion van Panathinaikos (foto’s René Hoeflaak)

Aanstaande zaterdag is de Champions League Finale seizoen 2010/2011 in het Wembley Stadion in Londen. De finale van veertig jaar geleden, in 1971 (toen nog Europa Cup I) was ook op Wembley. Die finale ging tussen Ajax en het Griekse Panathinaikos. Een historische finale tussen twee historische clubs. Voor de Grieken was en is de finale het hoogtepunt in de roemrijke clubgeschiedenis, na de uitschakeling van Rode Ster Belgrado, enkele weken eerder. Net als, het andere hoogtepunt, de halve finale in 1996. Ook tegen Ajax. De Amsterdamse club speelt dus een belangrijke rol in de geschiedenis van Panathinakos. Andersom is dit ook zo. Zo speelde Ajax haar laatste Europa Cup wedstrijd in het oude Olympische Stadion van Amsterdam tegen Panathinaikos, in 1996. Dit weekend nam ik in Athene de metro naar station Ambelokipi aan de Alexandras Avenue. Op honderd meter van het metrostation is namelijk het Apostoulos Nikolaidas Stadion, in de volkmond het  “Leoforos” stadion.

Athene; Ook het Ajax van 1996 “hangt” aan het Leofros stadion (foto’s René Hoeflaak)

Piet Keizer en Sjaak Swart.

Tussen het oprichtingsjaar 1908 en 1982 was dit stadion, midden in een drukke woonwijk, de thuishaven van Panathinaikos. De drukst bezochte wedstrijd was die tegen AEK Athene in 1963 (ruim 26.000 toeschouwers). Vanaf 1982 speelt de club, samen met AEK, haar thuiswedstrijden namelijk in het Olympische Stadion. Daar won  Ajax in 1987 de EC II finale. Enkele jaren geleden keerde de club nog één seizoen terug in het vroegere stadion, maar onder druk van de gemeente Athene bleef het bij dat ene seizoen. De toekomst van het stadion is nog niet echt duidelijk. Athene heeft plannen om het om te bouwen tot een multi-functioneel (sport)complex. Aan de buiten- en straatkant van het “oude” stadion hangen metershoge foto’s uit de clubhistorie. Zo zien duizenden voorbijgangers en automobilisten dagelijks nog Sjaak Swart en Piet Keizer in 1971 de mat van Wembley oplopen. Net overigens als de elftallen van het Ajax en Panathinaikos, bij de aftrap van de halve finale in 1996, met onder meer Edwin van der Sar, Danny Blind, de gebroeders De Boer en Jari Litmanen. Ook de mijlpaal uit 1985; de halve EC I finale, tegen Liverpool wordt ook breed uitgemeten. Eerder berichtte ik over Athene en graffiti. Ook – of vooral- het Leoforos stadion is geheel volgens Atheens gebruik beschilderd, beklad en gedecoreerd.

Athene; Ingang stadion Leoforos (foto’s René Hoeflaak)

De kleur groen en het klaverblad voert hierbij de boventoon. Vanaf 1918 is het Groene Klaverblad het clubteken van Panathinaikos. Gate 13 is de naam van de supportersvereniging van Panathinaikos. Het cijfer 13 vind je dan ook terug op veel muren en gebouwen in Athene. De finale van 1971, tegen Ajax, betekende voor Gate 13 een grote sprong voorwaarts in het ledenbestand van de oudste supportersvereniging van Griekenland, nadat het kolonelsbewind de handrem had aangetrokken. Het supportersgeweld neemt toe in Griekenland, net als het racisme. Aanvaller Djibril Cissé dreigde eerder dit seizoen, de Griekse competitie en Panathinaikos te verlaten als gevolg van de racistische bedreigingen en uitingen tijdens en na de wedstrijd. Tijdens de laatste winterstop leek het even alsof Stijn Schaars de overstap zou maken van AZ naar Panathinaikos. De teller van Nederlandse spelers op de eeuwige loonlijst van Panathinaikos blijft daarmee op twee. Nordin Wooter en Boudewijn de Geer, die van (assistent)coaches op drie; Henk ten Cate, Mike Snoei en Gerard van der Lem. De Geer speelde echter geen enkele wedstrijd voor Griekse club. Ruzie met trainer Fadronc. Twee is ook de eindpositie van het seizoen 2010/2011. Panathinaikos won gisteren met 1-0 van PAOK Saloniki. Toen zat ik helaas al in het vliegtuig terug.

Athene, ook de stadiontrappen herinneren aan de supportersclub uit 1966 (foto’s René Hoeflaak)

4 replies

  • Je hebt gelijk en niet voor de eerste keer :-); Tscheu La Ling speelde twee seizoenen (1982-1984) voor Panathinaikos. Ik krijg een Luxemburg (Milaan 2003) flashback.

   Like

 1. Leuk verhaal.
  Was ik bij, de laatste wedstrijd in het olympisch stadion Amsterdam.
  Panathinaikos won overigens met 0-1 door een doelpunt van een Pool.
  Gelukkig trok Ajax dat ruimschoots recht in Athene (0-3).

  Like

 2. Heh Rene, de zwerver was mij voor! Hoewel gedeeltelijk Chinees was Tscheu (oud Feyenoorder) ook voor Panatinaikos werkzaam. Ik citeer (ik wel!) Rene in een Ierse pub te Luxemburg stad. “Ik weet het zeker!, Ik weet het zeker”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s