Herman Lamers
Op het station van Rijswijk sta ik direct oog in oog met een beeld van drie acrobaten. Het gaat hier om een kunstwerk uit 2004 van de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers (1954). Het kunstwerk is onderdeel van het project “Ho”en vormt een geheel met de piramides een eindje verderop. Volgens de kunstenaar willen de drie acrobaten zo hoog mogelijk reiken om de diepte van het station te ontstijgen. Daar is over nagedacht.
Park de Voorde
De wandeling begint voor mijn gevoel pas echt als ik bij de Generaal Spoorlaan, Park de Voorde betreed en daarna Park Steenvoorde. De groene parken doen Engels en Amerikaans aan. Keurige asfaltpaden, gemaaide en aangeharkte grasvelden, schone bankjes en af en toe een jogger. Alleen de bloembakken en standbeelden ontbreken.
OvervoordeRijswijk was in de zeventiende eeuw een geliefde buitenplaats voor welgestelden uit Delft, Den Haag, R0tterdam en Dordrecht. Huize Overvoorde is een typisch landhuis uit die tijd. De gemeente Den Haag kocht het landhuis in van de familie Van Vredenburch en wordt nu onder meer gebruikt voor conferenties en officiële gelegenheden. Tijdens de Tweede wereldoorlog bouwde de Duitsers een cordon van bunkers in het park en rondom het landhuis. De bunkers werden in de jaren gebruikt door de Organisatie Bescherming Bevolking. Tot halverwege de jaren tachtig was in het park dan ook het Atoomcommandopost van Nederland. Bij een atoomaanval op Nederland zou de bescherming van de Nederlandse bevolking vanuit de bunkers in het park worden geleid. Gelukkig is het er nooit van gekomen. Iedere tweede zondag van de maand zijn de bunkers te bezichtigen. Interessant.
KruisvaardersparkAls een welgestelde burger uit de Gouden Eeuw wandel ik op deze lentedag verder door buitenplaats Rijswijk, het Park Overvoorde uit en steek ik over naar het Kruisvaarderspark en over het spoor naar het Huis te Velde Park, het Huis te Lande Park, het Von Fisennepark, buitenplaats Welgelegen en Park Schoonoord. Rijswijk lijkt een aaneenschakeling van parken, buitenplaatsen, rustoorden en plantsoenen.
Laakkwartier
Ook het oude centrum van Rijswijk overtreft mijn verwachtingen. Vanaf het Rijswijks museum, het geboortehuis van dichter Hendrik Tollens, is het niet ver meer naar Den Haag. Want even later loop ik over de Jan van der Heijdenstraat de Haagse wijk Laakkwartier binnen. En ook hier kruis ik plein na plein en park na park. Van Eliasplantsoen tot Pasteurplein en J. Westerdijkplein. Bij het Haagse station Hollands Spoor verlaat ik “mijn” buitenplaats van vandaag.
Categorieën:Stad en land
Hallo René,
Leuk om te lezen dat je gebruik maakt van mijn wandelgids!
Veel plezier ermee verder, Marycke
LikeLike
Dank je wel. Het zijn altijd leuke wandelingen alhoewel niet alle stations meer op dezelfde plek staan danwel de omgeving is gewijzigd. Maar met een beetje zoeken kom je er wel uit.
LikeLike