Zundert

Zundert; Landgoed De Oude Buisse Heide (foto: René Hoeflaak)

De zilverkleurige pijl en oranje stip die de ANWB wandelroute “De Moeren” behoren te markeren, moeten wij nog vinden. Langs de richtingpaaltjes van de “Koepelroute” van Natuurmonumenten, met gezond verstand en een niet aflatend oriëntatiegevoel wandelen we door, over, in en langs “De Moeren”, “De Oude Buisse Heide” , “Wallsteyn” en “De Reten”. Passende namen uit een boek van Bordewijk. Maar in dit geval gaat het over landgoederen in de omgeving van Zundert  en Rucphen in West-Brabant. We starten en eindigen bij herberg “In den Anker” , één van de oudste herbergen van Brabant en omstreken. Het is goed mogelijk dat de bekendste (oud) inwoner van Zundert, Vincent van Gogh, hier al eens een biertje dronk, maar dat blijft uiteraard gissen. De herberg opende haar deuren in 1653. Op het zand van de Moerse Baan, achter de herberg, herbeleven we de tijden van Vincent van Gogh als we Paard en Wagen staande houden om de weg te vragen. “We komen uit Den Bels (België) en zijn op weg naar Den Anker“, aldus de bejaarde bijrijder, zichtbaar opgewonden bij het zien van een fototoestel.

Zundert, vandaag 27 maart 2011; Op de Moerse Baan herbeleven we de negentiende eeuw (foto: René Hoeflaak)

Bij landgoed De Oude Buisse Heide kijken we vanuit de theekoepel over het fraaie landschap. Net zoals dichteres Henriëtte Roland Holst dat bijna een eeuw geleden deed met onder andere haar bekende gasten en vrienden als mede dichter en mede socialist Herman Gorter en schrijver Arthur van Schendel.

Een plas op landgoed De Oude Buisse Heide (foto: René Hoeflaak)

Zundert; De Theekoepel in landgoed De Oude Buisse (foto: René Hoeflaak)

Holst was tot 1945 eigenares van dit landgoed. De wandeling verveelt geen moment. We passeren akkers, weilanden, bossen, heidevelden en vennen en horen spechten. Op het terras van “In den Akker” maakt een vakantiegevoel zich van ons meester. Morgen is het weer een gewone maandag in maart.

Zundert, landgoed de Reten (foto: René Hoeflaak)

Zundert, de zeventiende eeuwse en nog steeds geopende herberg In den Anker (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s