Rotterdam: Blaak 8.

Rotterdam, vanmiddag; Kunstwerk Het Maasbeeld bij/onder de Willemsbrug (foto: René Hoeflaak)

Eerder vandaag: Ik wandel over de Rotterdamse Willemsbrug langs kunstwerk “Het Maasbeeld“, ook wel genoemd “De Waslijn”. Tien minuten later sta ik voor de gevel van “Blaak 8″, een nieuw kantorencompex dat in juli 2011 wordt opgeleverd en zal worden bewoond door energieleverancier Stedin. Zonder het te weten maak ik in diezelfde tien minuten kennis met een exponent van de stroming Analytisch Kubisme en een ongebruikelijke gevelstructuur die zorgt voor prikkelende dynamiek. Het zijn niet mijn woorden. Op de site www.openbarekunst.nl lees ik dat  “De Waslijn” , of zoals u dus wilt, “het Maasbeeld“, tot stand is gekomen na grondige bestudering van de omgeving door Auke de Vries (1937) , de ontwerper. Het gaat hier om een stalen ring, doos, wimpel en een hangende bal. Allemaal elementen uit de scheepvaart. Hoezo“Typisch Analytisch Kubistisch??”, zo vraag ik mij, enkele uren later, na een bezoek aan enkele horecagelegenheden, nog steeds af. Van de gevel en uitstraling van Blaak 8 raak ik vanmiddag niet enthousiast. Verre van zelfs. Het gebouw komt op mij zelfs enigszins deprimerend over.

Rotterdam, Blaak 8, het kantorencomplex nabij de Blaak wordt in juli 2011 opgeleverd. Voor het gebouw staat een bord waarop met grote letters het woord MOOI staat.  (foto: René Hoeflaak)

Maar ik zie het helemaal verkeerd, zo lees ik zojuist. Op de site van www.blaak8.nl verneem ik namelijk dat het gebouw juist aansluit bij het karakter van de Blaak. Net als bij de Waslijn waarschijnlijk tot stand gekomen na grondige bestudering van….. De gevelstructuur zorgt, zoals gezegd, voor een prikkelende dynamiek, aldus de architect, GROUP A. De inspiratie voor de gevel was de structuur van een boom. Ok, wie weet kijk ik er morgen of over enkele maanden anders tegen aan. Ik lees op dit moment het boek van Dick Schwaab, “Wij zijn ons brein”. Ik kom er vast nog wel achter waarom sommige gevelstructuren mij niet prikkelen en waarom ik geen aanleg heb voor analytisch kubisme. Welterusten.

Blaak 8 te Rotterdam, gefotografeerd vanaf Blaak zelf (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. Neen gelijk heb je. Ik word ook niet warm van het gebouw. Lijkt net zo’n vervallen pand, terwijl het nog moet worden opgeleverd. Maar goed dat is kunst tegenwoordig.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s