Winter 2011 deel 2: Mist of nevel

Dit leerzame en licht mistige bericht gaat over mist. Maar eerlijk is eerlijk, je mist niets als je stopt met verder lezen. Alhoewel…  Nu dan terzake. Iedereen ondergaat het ieder moment; Een natuurverschijnsel. Maar wat weten we er eigenlijk van? Ik heb ooit een boekje gekocht over wolken. Na het lezen van het boekje was geen dag en geen minuut meer hetzelfde. Maar dat geldt niet alleen voor wolken of dit specifieke boekje. Zolang je niet alleen je ogen openhoudt om te zien maar ook om te kijken, zal iedere dag anders zijn. Neem iedere week maar eens een foto van dezelfde plek voor je huis. Over zicht, kijken en natuurverschijnselen gesproken; De afgelopen dagen verbleef ik in de besneeuwde bossen van Zeist rondom conferentieoord Woudschoten. Het zicht tussen de besneeuwde en berijpte (is dit een juist woord) takken veranderde per uur en per pakweg tien meter. Rijp, sneeuw, mist, zon en dauw etc. etc. Maar was het wel mist? En wat voor mist? Grondmist? Een mistbank? Of was het niet gewoon nevel? Of wellicht heiig? Of laaghangende bewolking? In ieder geval geen smog, daar in Zeist. Dagelijks ondergaan we de natuur, zonder te weten wat we eigenlijk ondergaan. Zie, ter illustratie, bijgaande foto van maandagochtend.

Bos in Zeist; Maandag 6 december 2010. Mist, nevel? Zeg het maar (foto: René Hoeflaak)

Om de mist en rookgordijnen enigszins op te trekken, houd ik de spanning niet langer op. Mist is een verzameling zwevende gecondenseerde waterdruppels in een mix van warme en koude lucht. Nevel is mist met een zicht van meer dan duizend meter. Heiig is mist met veel kleinere waterdruppels en smog is vervuilde mist. Voor wat betreft de Zeister bossen maandagochtend houd ik het, na intern en grondig onderzoek, op mist. Advectieve mist wel te verstaan. Want ook mist kent vele smaken. Advectieve mist ontstaat namelijk bij aanvoer van warme lucht boven een koude, besneeuwde ondergrond. Kan niet missen. Hoe dan ook; leuk om te weten maar je mist niets als je het niet weet. Ik kan niet meer wachten op het volgende natuurverschijnsel. Morgenochtend weer- en verkeeralarm in de Randstad. Voor de liefhebber, zie verder ook: www.wolkenatlas.nl

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s