John Lennon; Zeventig

 
 

 

New York, vorige maand; De entree van The Dakota Building. De plek waar John Lennon op 8 december 1980 werd vermoord (foto: René Hoeflaak)

 

Oktober 2010: komende woensdag is het 9 oktober. Als Mark David Chapman in december 1980 gewoon thuis in Hawaii was gebleven bij zijn eigen replica van Yoko Ono dan had John Lennon koende  zeventig jaar geworden. Zeker weten doe je dat natuurlijk nooit. Maar goed, de kans was aanwezig. Mede Beatles Paul McCartney en Ringo Starr leven immers ook nog. Vorige maand bezocht ik de plek waar John Lennon op 8 december 1980, na een avondje in de studio, werd vermoord. “Plaats delict”  is The Dakota Building, West 73th Street New York. Weduwe Yoko Ono schijnt er nog steeds te wonen. Maar dat weet ik niet zeker. Ik had destijds en nu, niet echt veel met The Beatles. Mijn waardering voor The Beatles en die voor John Lennon in het bijzonder is met de jaren wel toegenomen. Volgens mij deugde die John wel. En volgens mij had een zeventigjarige en bejaarde John Lennon anno 2010 zeker ook wel gedeugd. Maar zeker weten doe je dat natuurlijk nooit. Was hij de politiek ingegaan? Of als een kluizenaar gaan leven? Nog steeds met Yoko? Of samen met Bill Gates en Al Gore ten strijde getrokken tegen al het onrecht in de wereld? Of Amerika uitgezet? Lennon werd immers gezien als politiek gevaarlijk en een dreiging voor Amerika. Het duurde jaren voor hij een Green Card kreeg.  En Amerika is nog steeds niet klaar met Lennon. Eerder deze week nam de FBI Lennons vingerafdrukken (benodigd bij de visum aanvraag) in beslag nadat deze even daarvoor voor 100.000 US Dollars waren geveild. “Om het Lennondossier aan te vullen”,  zo is de lezing van FBI. Je gaat haast denken aan een complottheorie. Het grasveld tegenover The Dakota Building, aan de rand van Central Park is vernoemd naar Strawberry Fields. Het is er aanzienlijk drukker dan de “echte” Strawberry Fields in Liverpool . Een toeristische trekpleister (bedevaartplaats gaat me toch net iets te ver) in New York. Met kraampjes, John Lennon souvenirs, schilderijen en gitaar spelende “imitatie”  Lennons. Flower Power in 2010. En dan die Mark Chapman. Wat bezielde die man om Lennon te vermoorden en vervolgens een spannend boek te gaan lezen, in afwachting van zijn arrestatie. Chapman, 55 jaar inmiddels, mag vanaf 2000 om de twee jaar een verzoek tot gratie indienen. Tot nu toe is zijn verzoek zes keer geweigerd. De volgende kans is in 2012. Zijn eigen “Yoko” is hem nog steeds trouw. “I’m shot” waren de laatste woorden van John Lennon. Niets was minder waar. De vlammen/fakkels bij de entreehal van The Dakota Building zullen altijd blijven branden. Maar ook daarvoor geldt; Zeker weten doe je dat nooit.

New York; De Strawberry Fields, tegenover The Dakota Building aan de westzijde van Central Park (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s