Rotterdam: tramremise Hilledijk

Tramremise Hilledijk in Rotterdam, eerder deze week (foto: René Hoeflaak)

Het is een week van de trams en rails. Afgelopen Zaterdag met de nieuwe Randstadrail van Rotterdam naar Den Haag en maandag wandelde ik langs de Rotterdamse tramremise Hilledijk aan de 2e Rosestraat. De Rotterdamse Electrische Tram (RET) opende in 1964 de tramremise aan de Hilledijk in Rotterdam. De overeenkomst tussen een volwassen mens en de  RET is dat ze beiden nadenken over de toekomst, terugkijken en vooruitblikken. Wat gaat goed en wat kan beter? Wat zijn mijn kansen en bedreigingen? Waarom ben ik op aarde? Ten aanzien van de remise begon het tussen de dertigste en veertigste verjaardag te borrelen en te malen. Welke kant gaan we op? Na een (denk- en besluit)proces van bijna tien jaar is onlangs de daad bij het woord gevoegd. De sloop van de gebouwen, werkplaats en het spooremplacement is onlangs begonnen. De remise zelf is nog in gebruik maar het zal niet lang meer duren of ook die zal verdwijnen om plaats te maken voor Parkstad. Een project met kantoren, woningen, scholen  en een zwembad. De bouw van de “nieuwe” remise (eerste paal december 2008) voor de lijnen 2,20, 23 en 25  in de wijk Beverwaard, langs de A16, vordert zichtbaar en met rasse schreden. Volgens de site van RET wordt dit een milieuvriendelijke en schone remise. En zo wordt de RET met de jaren, net zoals in een mensenleven, milieubewuster. Maar dan wel met de auto voor de deur. Vijfhonderd om precies te zijn. Want naast de Beverwaardse remise komt een parkeerplaats. P & R voorziening met een net woord. Dagelijks zullen naast de milieuvriendelijke remise vijfhonderd auto’s optrekken van de parkeerplaats. Hoe anders en milieuvriendelijker was dat nog geen honderd jaar terug. De laatste paardentram reed in 1925. De RET Servicewinkel aan de Coolsingel verhuist eind 2011 ook naar het zuiden en wel naar de moderne Vancouver Building op de Laan op Zuid. En hoe anders zal het over honderd jaar zijn….?

Maandag 23 augustus 2010; De sloop van een gebouw op het rangeerterrein, naast de Rotterdamse tramremise Hilledijk. (foto: René Hoeflaak)

Andere blogberichten over Rotterdam vind je ook op: https://renehoeflaak.com/berichten-over-en-vanuit-rotterdam/

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s