Amsterdam; Langs een schuilkerk naar de brouwerij

Vrijdag jl. rond 12.30 uur: Faisal, Rick en ik stappen in Amsterdam uit de trein met als einddoel Brouwerij het IJ. Een brouwerij die ik/we sinds jaar en dag toch minimaal drie keer per jaar bezoeken. Na een stevige lunch bij de Belhamel op de Brouwersgracht struinen we de volledige Herengracht af. We passeren de hoofdkwartieren van de PVDA, U2, Rolling Stones, een hotelporceleinmuseum,  tassenmuseum (voor als je punten wil scoren:-), Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, de TV advocaat Hiddema, de stichting Hendrick de Keyser (zie eerder bericht over Dordrecht). Vele herenhuizen op de Herengracht zijn in handen van die stichting. Onze eerste terrasstop is bij café Blauwbrug aan de voet van het Waterlooplein.

Amsterdam; Mozes en Aäronkerk, vlakbij het Waterlooplein (foto: René Hoeflaak)

Even verderop staat de Mozes en Aäronkerk. Deze kerk is onstaan uit het Aäronhuis en het Mozeshuis en was vroeger, in de zeventiende eeuw, een schuilkerk. De zeventiende eeuw staat bekend als een tijd van voorspoed, vooruitgang en tolerantie. Toch was godsdienstvrijheid beperkt tot met name de Gereformeerde kerk. Diensten en bijeenkomsten van aanhangers van de Rooms-Katholieke kerk vonden dan ook vaak “stiekem” en “verscholen” plaats in (pak)huizen. Vandaar de naam “schuilkerken”.  Tegenover de Plantage, bij Koosje, nemen we nog een laatste voorproefje. Niet veel later zitten we op het terras van brouwerij Het IJ aan de Funenkade. De brouwerij bestaat deze maand 25 jaar en was in vroegere tijden een badhuis. De jubileumbiertjes smaken erg goed. Zeker in combinatie met de Trappistenkaas. Het terras is afgeladen. Lange rijen voor de tap in het proeflokaal. De Zatte en de IJwit laten we deze keer staan. Bijna vijftien jaar bezoek ik met enige regelmaat- vaak met Gerard en Lucy- en met veel plezier de Brouwerij. De tap sluit rond half acht. Dan zitten wij al aan een Argentijnse Steak op de Damstraat. Een geslaagde dag. Voor de trouwe lezers; Het Bokbierfestival, in de Beurs van Berlage, is op 30 oktober aanstaande.

Amsterdam vrijdag jl; Brouwerij het IJ aan de Funenkade (foto: René Hoeflaak)

Zie ook: www.brouwerijhetij.nl.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s