Berkel en Rodenrijs

Vandaag; “Onbekende” steen langs de Berkelse Zweth, op de grens van Delft en Rotterdam. (foto: René Hoeflaak)

Enige maanden geleden vond en kocht in een Haagse boekenwinkel een bundel met 47 wandelingen van Marycke Janne Naber. De titel van de bundel is: “Wandelsporen, wandelen tussen stations in de regio Den Haag-Rotterdam”. Een aantal stations zijn de laatste jaren omgekat van trein- naar metrostations. Dit door de komst van Randstadrail. Vandaag is de tijd rijp om wandeling 19 B. uit te proberen.  De route gaat van metrostation Rodenrijs naar treinstation Delft Zuid. Via de Zuidersingel en Molenweg (veel waakhonden), wandel ik langs molen De Valk. Eén van de weinige monumenten van Berkel en Rodenrijs. Vanaf de molen gaat de wandeling verder, richting de A13, over een twee kilometer lange schelpenpad langs de Berkelse Zweth. Aan de overkant van het water zie ik een gedenktsteen/monument met daarnaast een naakte vlaggenmast. De tekst op de steen kan ik niet lezen. Gaat het hier om een oorlogsmonument? Of een oorlogsgraf? Of een overblijfsel van een sluis. De steen oogt op leeftijd. Ook op internet kan ik niets over de steen teruglezen. Bij de dorpsgemeenschap De Zweth en het sterrenrestaurant De Zwethheuvel steek ik de Kandelaarbrug over. Langs de Delftse Schie wandel ik naar het natuurgebied langs het spoor en bereik ik de heuvels van “Moeder Aarde”. Dit is een “land art” object van Edith Kieser, zo lees ik, en stelt -vanuit de lucht gezien- een menselijk lichaam voor. Via hoofd, buik en voet is het nog maar een klein stukje naar station Delft Zuid. Vrolijk Pasen!!!

3 replies

 1. Hallo René,
  Leuk dat je over een van mijn wandelingen schrijft. Ik hoop dat je ervan hebt genoten. In ieder geval was het mooi weer, tenminste hier in Zwolle. Ik heb geprobeerd de tekst op de steen te ontcijferen, maar dat lukt niet echt. Er lijken onderaan een paar namen op te staan. Als het oorspronkelijke bestand groter is, lukt het je misschien als je het vergroot, verscherpt en het contrast vergroot. Met die vlaggenmast ernaast zou het inderdaad een oorlogsmonumentje kunnen zijn. Ik heb ook je stuk over Aruba en Curacao gelezen. Leuk, want op Curacao ben ik geboren. Is het schrijven over je reizen min of meer je werk? Het maken van wandel- en fietsuitgaven is voor mij een leuke bijverdienste. Verder ben ik o.a. beeldend kunstenaar. Zie mijn weblog. Veel plezier verder met mijn wandelingen en met je verdere reizen!

  Like

 2. Beste René

  De gedenksteen die je zag is een monument ter nagedachtenis aan 3 nederlandse militairen die daar op 12 mei 1940 zijn gesneuveld. Een van de gesneuvelde is mijn Opa M. v/d Have uit Zierikzee. Het monument heet “de steen aan het Zwet”.
  Groeten Wim Bolkenbaas

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s