Berkel en Rodenrijs

Vandaag; “Onbekende” steen langs de Berkelse Zweth, op de grens van Delft en Rotterdam. (foto: René Hoeflaak)

Enige maanden geleden vond en kocht in een Haagse boekenwinkel een bundel met 47 wandelingen van Marycke Janne Naber. De titel van de bundel is: “Wandelsporen, wandelen tussen stations in de regio Den Haag-Rotterdam”. Een aantal stations zijn de laatste jaren omgekat van trein- naar metrostations. Dit door de komst van Randstadrail. Vandaag is de tijd rijp om wandeling 19 B. uit te proberen.  De route gaat van metrostation Rodenrijs naar treinstation Delft Zuid. Via de Zuidersingel en Molenweg (veel waakhonden), wandel ik langs molen De Valk. Eén van de weinige monumenten van Berkel en Rodenrijs. Vanaf de molen gaat de wandeling verder, richting de A13, over een twee kilometer lange schelpenpad langs de Berkelse Zweth. Aan de overkant van het water zie ik een gedenktsteen/monument met daarnaast een naakte vlaggenmast. De tekst op de steen kan ik niet lezen. Gaat het hier om een oorlogsmonument? Of een oorlogsgraf? Of een overblijfsel van een sluis. De steen oogt op leeftijd. Ook op internet kan ik niets over de steen teruglezen. Bij de dorpsgemeenschap De Zweth en het sterrenrestaurant De Zwethheuvel steek ik de Kandelaarbrug over. Langs de Delftse Schie wandel ik naar het natuurgebied langs het spoor en bereik ik de heuvels van “Moeder Aarde”. Dit is een “land art” object van Edith Kieser, zo lees ik, en stelt -vanuit de lucht gezien- een menselijk lichaam voor. Via hoofd, buik en voet is het nog maar een klein stukje naar station Delft Zuid. Vrolijk Pasen!!!