De Pekhuisbrug

iphoneokt16manchesteretc-115

30 september 2016: Pekhuisbrug over de rivier De Rotte (foto: René Hoeflaak) 

Vlak voor het sluiten van het vaarseizoen 2016 voer ik een aantal weken geleden met Sleepboot Raaf van de Rotterdamse wijk Ommoord naar Moerkapelle.

Over de eerste helft van de rivier de Rotte en terug. Want de tweede helft van de Rotte eindigt in het hartje van Rotterdam, bij de Laurenskerk.

27 bruggen over de Rotte

De totale lengte van de Rotte is zo’n 18 kilometer. Een mooie lengte voor een dagwandeling met 27 mogelijkheden om van oever te wisselen. Want de Rotte heeft 27 bruggen opgeleverd. De brug die mij na de rondvaart met de Raaf het meest is bijgebleven is de Pekhuisbrug. Een fraaie blauwe ophaalbrug die de gemeentes Lansingerland  en Zuidplas met elkaar verbindt.  Twee gemeentes die een reeks van Zuid-Hollandse dorpen hebben opgeslokt. Vanaf Moerkapelle gerekend is het de 7e brug over de Rotte.

Rotte

30 september 2016: een van de molens langs de Rotte (foto: René Hoeflaak)

Voormalig pekhuis

Volgens de lokale overlevering zou de brug zijn vernoemd naar een voormalig pekhuis waar lekke boten waterdicht werden gemaakt. De naam van de brug spreekt tot de verbeelding en maakt de brug eigenlijk nog mooier. Tel daarbij op dat de brug het startpunt is van de jaarlijkse Nacht van de vleermuis en de 2015 editie van de Stroopwafel ligfietstocht en we hebben het hier eigenlijk over een legendarische brug. Ja toch….

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s