Enschede

Enschede, 9 juli 2016: De Krantenlezer (foto: René Hoeflaak)

Enschede, 9 juli 2016: De Krantenlezer (foto: René Hoeflaak)

Juli 2016: de krantenlezer, een wassende vrouw en een bronsdief. Voor het verhaal achter deze spannende combinatie neem ik je meer naar het gezellige centrum van Enschede.  Om te beginnen naar de krantenlezer. Een bronzen beeld in de Langestraat, om de hoek van de Grote Markt. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Don Dekker (1944) en staat sinds 1979 voor het voormalige kantoor van het Twentsche Courant Tubantia.

Sokkel zonder beeld voor het adres Langestraat 43 in Enschede zonder krantenlezer (Streetview still van mei 2014)

Sokkel zonder krantenlezer voor het adres Langestraat 43 in Enschede  (Streetview still van mei 2014)

In februari 2014 werd het beeld acht maanden van zijn sokkel gehaald. Niet omdat er sprake was van een lokale beeldenstorm  maar  om de bronzen Krantenlezer te beschermen tegen bronzendieven. En laat nu net in die acht maanden de rijdende camera van Google Streetview langskomen.

Wassende vrouwen

Een beeld dat in die periode ook is beveiligd tegen dieven is Suzanna, beter bekend als De Wassende vrouw. Daarvoor moeten we naar de Loenshof, drie minuten lopend van de Langestraat.  Het beeld is  gemaakt door de Enschedese kunstenaar Gooitzen de Jong.

De Jong  was 27 jaar toen hij zijn Wassende vrouw creëerde. Of beter gezegd; wassende vrouwen. Want diezelfde wassende vrouwen van de Jong zijn in 1959 ook onthuld en nog steeds te  vinden in Zandvoort en Amersfoort, zo leert een beetje digitaal speurwerk. De wassende Amersfoortse vrouw lijkt iets meer naar voren te buigen. De Jong kunnen we het niet meer vragen.  Hij overleed in 2004.

Enschede, Loenshof, 9 juli 2016: beeld Wassende vrouw (foto: René Hoeflaak)

Enschede, Loenshof, 9 juli 2016: beeld Wassende vrouw (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s