Esbeek

10 juni 2016: ven met standbeeld van badende vrouw bij Landgoed De Utrecht onder Esbeek (foto: René Hoeflaak)

10 juni 2016: ven met standbeeld van badende vrouw bij Landgoed De Utrecht onder Esbeek (foto: René Hoeflaak)

Het Brabants dorpje Esbeek telt 1.200 inwoners en ligt hemelsbreed zo’n beetje halverwege Tilburg en het Vlaamse Turnhout. Diep Brabant dus. Niet eens zo lang geleden, in de zomer van 1831, begonnen  Noord-Nederlandse troepen in het nabijgelegen Poppel in opdracht van Koning Willem I aan een mars naar het zuiden. Richting Brussel. Met als doel om de Belgische opstand en verdere afscheiding van Nederland te voorkomen.

De Veldtocht duurde tien dagen en bleek een heilloze missie. Bang voor Franse interventie sloten de Nederlandse troepen na die tien dagen een wapenstilstand met de Belgische opstandelingen. De onafhankelijkheid van Belgie was niet meer te stoppen. De tien dagen durende veldtocht ging voor altijd de geschiedenisboeken in als de Tiendaagse Veldtocht.

Reusel

10 juni 2016: Koevoirtbrug over de Reusel (foto: René Hoeflaak)

10 juni 2016: Koevoirtbrug over de Reusel (foto: René Hoeflaak)

Esbeek een maand geleden.  In een alles behalve marstempo verlaten we het dorp over de Oude Trambaan. Want eind negentiende eeuw reed een  stoomtram dagelijks van Esbeek naar Poppel. Aan de ander kant van de grens. Startplaats dus van een historische veldtocht. De missie van onze tocht is van een geheel andere orde. Namelijk een wandeling over slingerende paden door natuurgebieden met zoals De Utrecht en de Rovertsche Heide. Maar vooral langs de meanderende beek Reusel.

Koevoirtbrug

Een beek die we midden in een donker bos oversteken via de Koevoirtbrug en dan eigenlijk pas echt tot de verbeelding gaat spreken. De houten brug markeert de voormalige grens tussen de dorpen Mierden en  Esbeek. Een grens die in september 1331 schriftelijk werd vastgelegd tussen Hertog Jan van Brabant en Rogier van Leefdael,  drossaard van Brabant.  Op  een maand af 500 jaar voor de Tiendaagse Veldtocht. Een wandeling langs de Reusel  voelt als een  tocht langs de  geschiedenis van de Lage Landen.  En dat voelt goed.

10 juni 2016: De Reusel (foto: René Hoeflaak)

10 juni 2016: De Reusel (foto: René Hoeflaak)

 

 

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s