Londen (3)

25 december 2013: Engeland, London, Stratford: Obelisk ter nagedachtenis van Samuel Gurney (1786-1856). Bankier Gurney zette zich op tal van manieren in voor de samenleving en mensenrechten (foto: René Hoeflaak)

25 december 2013: Groot-Brittannië, London, Stratford: Obelisk ter nagedachtenis van Samuel Gurney (1786-1856). Bankier Gurney zette zich op vele terreinen in voor de samenleving en mensenrechten (foto: René Hoeflaak)

Geen metro, geen trein en  geen busvervoer. Winkels, restaurants en pubs  gesloten. Lege straten. De stoplichten verspringen van kleur. Maar voor wie?  Op een vrijwel lege taxistandplaats wacht een eenzame taxi. Maar op wie? Want Londen is op Christmas Day (Eerste Kerstdag)  als een spookstad. In het Queen Elizabeth Olympic Park kijken we naar het Olympisch Stadion van 2012. Maar wel vanachter een hek. Want wat kan sluiten, is gesloten vandaag. En dus ook het hek naar het plein van het stadion, vanaf 2016 het thuisstadion van de voetbalclub West Ham United. De capaciteit van het stadion wordt de komende drie jaar teruggebracht van tachtigduizend naar vijftigduizend. Over, op, door, onder en langs het eveneens verlaten Westfield Shopping Centre, één van de grootste winkelcentra van Europa, lopen we richting het hartje van Stratford, een stadsdeel in Oost-London. Ooit een agrarische nederzetting, maar met de komst van het spoor en het treinstation in 1869, een welvarende stad en uiteindelijk in 1965 opgeslokt door het grote Londen. En dan toch, de Pret a Manger, is open. Voor twee politieagenten, een Russisch gezin en ons.

Stratford

Even voorbij het  gesloten oude stadhuis uit 1869 en de obelisk ter nagedachtenis van bankier en filantroop Samuel Gurney zien we de Pub King Edward VII. Open maar niet voor iedereen. Maar voor wie wel?

25 december 2013:  Pub King Edward VII aan 47 Broadway, London E15 4BQ (foto: René Hoeflaak)

25 december 2013: Pub King Edward VII aan 47 Broadway, London E15 4BQ, England (foto: René Hoeflaak)

De pub veranderde haar naam in 1914 van King of Prussia in King Edward VII. Naar verluidt om ‘patriottische’ redenen. Daar kan ik mij in die tijd wel iets bij voorstellen. Aan de overkant van de pub  staan we voor de dichte deuren voor de St. Johns Kerk uit 1834. Op twee opvallende en prominente graven voor de kerk lezen we namen van Dorothy Peck,  Caroline Ann en Joseph Scott. De laatste overleed op de voorlaatste dag van de negentiende eeuw. Wie ze zijn, kunnen we niet vragen. Want Christmas Day in Londen is geen dag voor vragen. En voor antwoorden al helemaal niet.

London, 25 december 2013: Overground Station Stratford met op de achtergrond het Olympisch Stadion en de ArcelorMittal Orbit. De 114 meter hoge toren is een ontwerp van Anish Kapoor en werd ingehuligd in mei 2012. Het is het grootste openbare kunstwerk van Groot-Brittanië (foto: René Hoeflaak)

Groot-Brittannië, London, 25 december 2013: Overground Station Stratford met op de achtergrond het Olympisch Stadion en de ArcelorMittal Orbit. De 114 meter hoge toren is een ontwerp van Anish Kapoor en werd ingehuligd in mei 2012. Het is het grootste openbare kunstwerk van Groot-Brittanië (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s