Eindpunt Cascais

Portugal, November 2011: Treinstation Estoril (foto: René Hoeflaak)

Deze week verbleef ik een aantal dagen in het Portugese Estoril, aan de Costa Lisboa. Het uitzicht vanuit mijn hotelkamer op de zesde etage mocht er zijn. Een lange kustlijn, een ruwe zee, palmbomen, een klein treinstation en een spoorlijn. In westelijke richting zag ik nog net de vuurtoren van Cascais. Station Estoril is één van de zestien stops van de boemellijn Lissabon-Cascais, een traject van bijna veertig minuten langs de Costa Lisboa. We ontwaken bij het geluid van de binnen- en uitrijdende stoptreinen. Behalve dinsdag, op de landelijke stakingsdag van het Portugese Openbaar Vervoer. Het levendige Cascais is het grotere broertje van het wat lusteloze Estoril. Cascais is een historische kustplaats met restaurantjes, smalle steegjes, voetgangersstraatjes, kloosters, pleintjes, standbeelden en kerken.

Visfuiken- en netten aan de kade van de vissershaven van Cascais (foto: René Hoeflaak),

Het toeristenseizoen is voorbij. Obers wachten op klanten. De najaarsrust wordt op het middaguur onderbroken door de maandelijks oefensirene, in Portugal schijnbaar op zaterdag. Het fraai betegelde stadhuis ligt aan de haven. Tussen de haven vol met vissersbootjes en de luxe jachthaven wandelen we langs de Cidadela de Cascais. Het fort beschermt de stad al eeuwenlang tegen vijandelijke aanvallen. De eerste Portugese straatverlichting ontbrandde in 1878 bij het fort.

Cascais, Portugal, 5 november 2011 (foto; René Hoeflaak)

Van een lantaarnpaal naar een vuurtoren is een kleine stap. Tweehonderd meter verderop, staan we bij de twintig meter hoge Santa Marta Vuurtoren uit 1868, te zien vanaf ons logeeradres in Estoril.

Cascais, Portugal, 5 november 2011: De Santa Marta Vuurtoren (foto: René Hoeflaak)

November 2011; Cascais, St. Marta Lighthouse Museum (foto: René Hoeflaak)

De toren is één van de bekendste vuurtorens van Portugal en prijkte in 2008 op de Portugese  € 0,30 postzegel. Rondom de vuurtoren (farol) is vanaf 2006 het Santa Marta Lighthouse Museum geopend. Het is het eerste nationale museum dat geheel is gewijd aan vuurtorens. In één van de lakenwitte muren rondom de toren vinden we een gesloten ingang van het museum. De nauwe en stille gangen tussen de muren rondom de vuurtoren nodigen uit tot verder dolen, net als Cascais.

Cascais, november 2011; Het toeristenseizoen is voorbij. De obers van restaurant “O Batel” wachten op gasten (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s