Tom Russell in Rotterdam. Voor allebei even wennen

Rotterdam, LantarenVenster vanavond: Tom Russell met Livio Guardi (foto: René Hoeflaak)

Eerder vanavond was in een halfvolle zaal van het Rotterdamse LantarenVenster het eerste van acht Europese optredens deze zomer van de Amerikaanse singer-songwriter Tom Russell. Russell (58 jaar) bracht meer dan 25 albums uit en schreef songs voor onder andere Johnny Cash. Daarnaast schreef hij daarnaast ook nog vier boeken waaronder een detective en een kunstboek. Verder staat hij, met name in Amerika, ook nog bekend als een niet onverdienstelijk schilder. Niet voor niets was hij de de afgelopen regelmatig te gast in de David Letterman Show. Jaren geleden zag ik Russell met band in Utrecht. Tijdens deze Europese tournee staat hij echter alleen op het podium met de Italiaanse gitarist Livio Guardi. Dat is wellicht ook de reden dat hij is ingeboekt in de doorgaans toch wat “bravere” programmering van LantarenVenster. Veel liedjes van Tom Russell gaan over zijn ervaringen in en met verre landen, hotels, steden, beroemdheden en Mexicaanse immigranten. Hij etaleert hierbij graag (tegen het koketteren aan) zijn wereldburgerschap, levenservaring en politieke betrokkendheid. Zo ook vanavond. Het optreden van Russell heeft dan ook veel weg van een lesje Aardrijkskunde of Geschiedenis. Zo opent Russell zijn optreden vanavond toepasselijk met “East of Woodstock, West of Vietnam” en “Nina Simone“van zijn laatste CD “Blood and Candle Smoke“,  Ieder nummer leidt Russell in met een persoonlijk verhaal. Indruk maakt ook “Goodnight, Juarez”over de Mexicaanse drugoorlog. Humor kan je Russell niet ontzeggen. Tussen ieder nummer vanavond, maakt hij wel enkele grappen, met name over zijn ervaringen in Rotterdam zoals in Hotel New York, de watertaxi  en de gesloten Maastunnel. Wat verder opvalt vanavond is het heldere en zuiver geluid. Na het optreden van krap anderhalf uur, stapt Russell haastig en schuchter in een klaarstaande taxi. Morgen volgt een optreden in Grolloo, maandag Paradiso, woensdag Brussel en niet lang daarna weer “gewoon” in doorleefdere zalen als de Knuckleheads in Houston en de Living Room in New York. Tom Russell in Rotterdam, het is voor allebei wennen. Het wachten is op het eerste optreden van Steve Earle op de Kop van Zuid.

Eerder vanavond: Tom Russel tijdens zijn optreden in het Rotterdamse LantarenVenster; (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s