Dordrecht (2)

Dordrecht, juli 2010; De Berckepoort in Dordrecht. Deze foto is opgnomen in het jubileumboek van Erfgoedvereniging Heemschut (foto: René Hoeflaak)

Bijna een jaar geleden plaatste ik op mijn weblog een bericht over een wandeling door het centrum van Dordrecht. Ik plaatste hierbij een foto van “De Berckepoort” die ik eerder die dag had gemaakt. Deze foto staat nu ook afgedrukt in  het jubileumboek “Het gelijk van Heemschut, een eeuw inzet voor erfgoedbescherming. Het eerste exemplaar van dit boek werd op 14 mei jl. in de Haagse Ridderzaal uitgereikt aan Koningin Beatrix op het Eeuwfeest van erfgoedvereniging Heemschut . Deze vereniging zet zich al honderd jaar, met louter en alleen vrijwilligers, in voor behoud en bescherming van Culturele monumenten en erfgoederen in Nederland. Koningin Beatrix is vanaf 1980 beschermvrouwe van de vereniging. Het – al zeg ik het zelf- fraaie boek staat vol met foto’s van en verhalen over monumenten en historische gebouwen waarvoor de vereniging zich de afgelopen eeuw zich, met succes, heeft ingezet. Zo voorkwam Heemschut in de jaren negentig schadelijke en ondeugdelijke, restauratieplannen van de Berckepoort in Dordrecht. In dit gebouw logeerde onder meer Willem van Oranje, zijn echtgenote Charlotte de Bourbon en de Spaanse landheer Alva. Het gebouw verkeert nog steeds in slechte staat, aldus de begeleidende tekst in het boek.  Heemschut spant zich nog steeds in om op korte termijn alsnog een deugdelijke restauratie te realiseren.

Omslag van het jubieumboek van Heemschut:  Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Waanders. Winkelprijs is € 24,90. ISBN 978-90-817182-1-9 Eindredactie Willem Heijbroek (bron: Uitgeverij Waanders)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s