Gouda: Steinse Tiendweg

Gouda; Straatnaambord van de Steinse Tiendweg in het Goverwellepark (foto: René Hoeflaak)

Vandaag; de eerste wandeling van 2011: De “Steinse Tiendweg” route van www.ontrack.nl . De route van Gouda naar Hekendorp en terug is slechts elf kilometer, maar we hebben het geweten :-). Een echte kluunroute, zo blijkt vandaag. Sneeuw en ijs houden na vier dagen dooi hardnekking stand op het graspad van De Steinse Tiendweg. Permafrost in de Polder Stein. Wandelen over deze historische weg heeft meer weg van klunen. Ik denk zo nu en dan terug aan een gletsjer tocht in Nieuw Zeeland. De routebeschrijving kondigt twee stalen hekken aan op de Tiendweg. Dat blijken er zeker twintig te zijn. De Steinse Tiendweg was begin zeventiende Eeuw een belangrijke handels- en verkeersweg van en naar Gouda. Postkoetsen en wagens reden af en aan op de Tiendweg. Dat is, zeker vanmiddag, lastig voor te stellen.

Vandaag; De Steinse Tiendweg tussen Gouda en Hekendorp. Vierhonderd jaar geleden een belangrijke handelsroute (foto: René Hoeflaak)

De Tiendweg is nu immers niet meer dan een grasdijk door de polder. Even daarvoor gaat de wandeling over de grasdijk langs Enkele Wiericke. De smalle dijk werd in 1672 in opdracht van Willem van Oranje opgeworpen en maakt nu deel uit van het Pelgrimspad. Op dat moment zijn we Haastrecht, de spitse dertiende Eeuwse toren van de NH Kerk en de ophaalbrug uit 1883 over de Hollandse IJssel al lang gepasseerd.

Haastrecht vandaag; De ophaalbrug over de Hollandse IJssel. In de verte zien we de zevenhonderd jaar oude toren van de NH Kerk (foto: René Hoeflaak)

Bij de ophaalbrug lees ik dat filosoof, schrijver en humanist Desiderius Erasmus vijf jaar, van 1488 tot 1493, in het Klooster Emmaüs van Haastrecht heeft gewoond en gestudeerd. En zo blijkt, ook in 2011, iedere wandeling weer leerzaam. Zie ook: http://www.tweevoeter.nl/pelgrimspad.php

Als de Hollandse IJssel bij Haastrecht is ontdooid kom ik zeker nog wel eens een keertje terug (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s