Zorgen om Emmen

Mei 2008; Zorgeloze lama's op een rots in het Dierenpark Emmen (foto: René Hoeflaak)

Twee jaar geleden logeerden wij een weekendje in Emmen. Het was fraai lenteweer en gezellig druk in het winkelhart. Volle terrassen. Uiteraard bezochten we, zoals iedere gast in Emmen, ook het drukbezochte Dierenpark. Geen vuiltje aan de lucht. Maar wat is er de afgelopen twee jaar in Emmen gebeurd? Het dierenpark heeft grote financiële problemen. Het voortbestaan hangt aan een zijden draadje. Vrijdag las ik een artikel in de Volkskrant dat er zelfs geen geld meer is om de november salarissen te betalen. Emmen is in shock. Het sombere nieuws kwam als een donderslag bij de heldere Emmense hemel. En Emmen had nog wel grote plannen met het dierenpark. Veel bedreigde diersoorten dus in Emmen. Blijft het slechte nieuws daar maar bij. Ook ons hotel Ten Cate, een eindje verderop, is failliet. En ook toen, in 2008,  leek niets op het naderende onheil. Tja, de bar was dicht maar verder was alles ok. Wat is er aan de hand in Emmen? Ik maak mij zorgen. Wordt Emmen, net als na de Tweede Wereldoorlog, weer een ontwikkelgebied? Op  www.nieuwsemmen.com lees ik dat “iemand” is gearresteerd omdat hij van Nieuw Amsterdam naar Emmen wilde lopen. Had de “wandelaar” geen geld voor een taxi? Wat onder de huidige omstandigheden in Emmen op dit moment een reëele optie is. Of is Emmen een “Verboden stad”? Ik vraag mij sowieso af wat die “iemand” in Emmen had te zoeken. Het is immers nu geen pretje in Emmen te zijn, laat staan naar toe te lopen. Of had de Emmense koetstaxi pech? Had ook zo maar gekund. Want de taxi van verhalenverteller Henk Bos moest het onlangs doen met slechts een magere en zuinige bijdrage van de gemeente Emmen van slechts tweeduizend euro. Voor onderhoud en als stimulans, zo luidt de motivatie van de zuinige gemeente Emmen. Nee, zware tijden in Emmen. De zilveren SHIROhelm (waar staat die afkorting voor?) bij de jaarlijkse Speedwaywedstrijden in het nabijgelegen Veenoord is gewonnen door niemand minder dan Henk Bos. Is dat dezelfde Henk Bos als die van de koetstaxi? 21 oktober beslist de gemeenteraad van het arme Emmen over de financiele steun aan het dierenpark. Die dag is ook het plaatselijke zwembad dicht in verband met een VTO dag, zo lees ik op een site van de gemeente. Klinkt geheimzinnig, zo’n VTO dag. Wat moet ik mij daarbij voorstellen?  We houden Emmen in de gaten. En zeker de buideldieren.

Mei 2008; Hotel Ten Cate in Emmen. Alles leek ok. (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s