Edinburgh: James Bond en Schouderklopjes

Edinburgh: Vuilcontainer in East Princes Street Garden. Edinburgh is een schone stad. (foto: René Hoeflaak)

Als Nederlander een buitenlandse stad bezoeken in een weekend waarin Nederland ook de WK finale speelt. Moeilijk om dan niet in gesprek te raken met een local. Bij het horen van het woord “Holland” of het zien van mijn “oranje” shirt komt de doorgaans stugge Schot los en begroet je met een smile, met of zonder pint. Tenminste, dit weekend in Edinburgh. Bij het ontbijt in het Cairn Hotel , in de pub, in een warenhuis (Dorothy Perkins) , in het museum en op het vliegveld wordt ons succes gewenst, op ons geproost en met ons meegeleefd. Hier en daar incasser ik een ferme en bemoedigende schouderklopje van een dronken Schot zoals op het toilet in The Elm Bar. Niet eens vreemd. De Engelse kranten staan immers vol met nieuws over de finale. Zo doe ik ook mee met een Fun Test van twee pagina’s in tabloid The Sun. Heineken or San Miguel, Edam or Paella, Pole Dancing or Flamenco, Gouda or Gaudi, Van Gogh or Picasso, Van Halen or Julio Iglesias, Cannabis Cafe or Tapas Bar etc. etc. Maar daarvoor zijn we dit weekend niet in Edinburgh. Ondanks of dankzij het typische Schotse zomerweer – regen, wind en zestien graden- verkennen we de stad per bus en soms per taxi. 

Edinburgh, vrijdag jl; Bussen rijden langs The Royal Scotisch Academy, op de Princes Street (foto: René Hoeflaak)

Vanaf de Waverley Bridge vertrekken iedere tien minuten toerbussen door de stad. Daarnaast heeft Edinburgh (450.000 inwoners) een intensief stads- en streekbusnetwerk en rijden honderden taxi’s door de stad. Vooral het HOP ON/HOP OFF systeem is erg prettig. Je stapt uit waar je wilt en de wachttijd is nooit langer dan tien minuten. Een ideale manier om de heuvelachtige hoofdstad van Schotland te verkennen. Tot dit weekend verkeerde ik overigens in de veronderstelling dat Glasgow de hoofdstad was. Edinburgh, de geboortestad van Tony Blair en James Bond acteur Sean Connery, heeft wel iets weg van Oxford. Veel middeleeuwse gebouwen, kerken, universiteiten, standbeelden en kastelen en veel pubs, koffiezaken en Kiltwinkels.

Edinburgh; Balmoral Hotel (foto: René Hoeflaak)

The Royal Mile en The Edinburgh Castle zijn de trekpleisters. En dat is te merken. Te druk en te lange wachtrijen voor de ingang van het kasteel. Edinburgh is een prima stad voor een weekendje weg. De regen verveelt echter wel snel. Dan maar liever het tropische klimaat in Nederland. En de finale; die bekijken we op Schiphol.

Het openbaar vervoer is prima in Edinburgh (foto: René Hoeflaak)

Zie verder ook: http://www.edinburgh.org/

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s