Schouwen-Duiveland

In het midden van het vorige decennium schreef ik al eens over mijn wandeling bij, langs en in Zierikzee. Zes jaar geleden om precies te zijn. Met zes jaar wegblijven in Zierikzee doe ik de stad tekort. En vooral het gebied. 

14 februari 2020: Zeeland.Schouwen-Duiveland, Zeedijk langs Oosterschelde (foto: René Hoeflaak)

En daarom wandelde ik vorige maand weer door de Nobelpoort, een van de drie stadspoorten van het oer Zeeuwse Zierikzee. Door de stad en richting de Zeedijk. Dat de duizend jaar oude stad 107 jaar lang na tien uur ’s avonds was gesloten was ik al lang weer vergeten en las ik terug in mijn eigen verhaal van zes jaar geleden. Maar de Zeedijk, die vergeet je nooit. En verveelt nooit.

Oosterschelde

Want de Zeedijk is nergens saai. Een kilometer voelt nergens als duizend meter. Met aan de ene kant de zeearm de Oosterschelde en het eiland Schouwen-Duiveland aan de andere kant. Een andere kant met vooral veel polderwerk maar ook met oogstrelende inlagen. ‘Inlagen?’ hoor ik je zeggen. Wel, inlagen zijn  gebiedjes tussen twee dijken, zoals een Zeedijk en een reservedijk, beter gezegd de inlaagdijk. Ik heb het ook moeten opzoeken. Prachtig plekken voor wandelaars, vogelaars en fietsers. Ieder jaargetijde.

14 februari 2020: Zeeland.Schouwen-Duiveland, Zeedijk nabij Levensstrijdweg. Op de achtergrond Zierikzee (foto: René Hoeflaak)
14 februari 2020: Zeeland.Schouwen-Duiveland, Zeedijk (foto: René Hoeflaak)

Suzanne en Stoffel Kisters inlaag

Prachtige plekken zoals de Cauwers Inlaag aan de rand van Zierikzee en de Suzanne en Stoffel Kisters inlaag enkele kilometers verderop. Tussen dijkpaal 114,9 en 161,1 om precies te zijn.

Goed, waar de naam inlaag vandaan komt weten we nu. Maar voor het waarom de inlaag de naam Suzanne of Stoffel Kisters inlaag draagt moeten we terug naar de jaren zeventig van de 17e eeuw. De inlaag bestond toen nog uit twee inlagen en toen al vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners Kisters en Suzanne. Achternamen -indien van toepassing- onbekend. De westelijke inlaag Suzanne werd in 1673 aangelegd en zes jaar later samengevoegd met de oostelijker gelegen Stoffel Kisters inlaag. Gelijk aan de periode tussen mijn laatste en voorlaatste bezoek aan Zierikzee. Toeval bestaat niet.

14 februari 2020: Zeeland.Schouwen-Duiveland, Suzanne of Stoffel Kisters inlaag (foto: René Hoeflaak)

Vogelwerkgroep Schouwen-Duiveland

De sinds 1679 samengevoegde inlaag is een paradijs voor vogels en vogelliefhebbers. Met een in 2009 door de  Vogelwerkgroep Schouwen-Duiveland aangelegd vogeleiland voor kokmeeuwen, sterns, kluten, plevieren, visdieven, knobbelzwanen, wilde eenden, bergeenden, scholeksters, kluten, bontbekplevieren, kieviten,  graspiepers en witte kwikstaarten. In willekeurige volgorde.

Deltabirding

Tijdens voor- en najaarstrek is het een drukke boel daar in die inlaag. Want dan krijgen de hiervoor genoemde vogels tijdelijk gezelschap van wulpen, bonte strandlopers, drieteenstrandlopers, rosse grutto’s, zilverplevieren, kemphanen, aldus de altijd nuttige website Delta Birding. De gans ontbreekt vreemd genoeg in de opsomming van Delta Birding.

14 februari 2020: Zeeland.Schouwen-Duiveland, Zeedijk (foto: René Hoeflaak)

Ganzensoorten

Want het is juist de hoeveelheid en diversiteit aan ganzensoorten die mij de inlaag ook nooit meer doen vergeten. Hoe dan ook, ik zal er geen zes jaar meer over heen laten gaan. Komende zomer – ijs en weder dienende- zal ik vanaf de Zeedijk mijn zintuigen opnieuw trakteren op de Oosterschelde en Suzanne of Stoffel Kisters inlaag. Afgesproken.

14 februari 2020: Zeeland.Schouwen-Duiveland, Suzanne of Stoffel Kisters inlaag (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s