Belgie: Koekelberg en Ganshoren

18 juni 2016: Brussel, Belgie: Basiliek van Koekelberg (foto: René Hoeflaak)

18 juni 2016: Brussel, Belgie: Basiliek van Koekelberg (foto: René Hoeflaak)

20 juni 2016: Koekelberg en Ganshoren. Klinkt als een duur advocatenkantoor. Of een geslepen duo uit een plattelandsroman uit het begin van de twintigste eeuw. Berucht in ieder café.  Maar dan wel uit een roman van Bordewijk. Ik heb het hier echter over twee buurgemeentes in het Belgische Gewest Brussel. Als je vanuit Koekelberg Ganshoren binnenrijdt, zoals ik dit weekend, ervaar je nauwelijks verschil. En overgang al helemaal niet. Het voelt als Brussel.

Een plaats waar iedereen zich thuis voelt

Koekelberg is met ruim één vierkante kilometer in omtrek een van de kleinste gemeenten van België. ‘ Où Chacon Se Sent Chez Soi ‘. ‘Een plaats waar iedereen zich thuisvoelt’ zo is te lezen op de uiteraard tweetalige website van Koekelberg. Ganshoren is twee keer zo groot maar ook dat merk je nauwelijks. Of eerlijk gezegd helemaal niet. Maar vlak Koekelberg en Ganshoren niet uit. Want op de grens tussen beide gemeentes staat een van de grootste kerken van de wereld, de basiliek van Koekelberg, officieel de Basiliek van het Heilig-Hart. 90 meter hoog, 165 meter lang.

Rome, New York en Londen

De  kerk en daarmee Koekelberg en Ganshoren staan daarmee in een rijtje met Rome, New York en Londen. Tussen de eerste schetsen op de tekentafel en de finale afronding in 1970 ligt een periode van bijna honderd jaar. De kerk was een idee van de voormalige Koning Leopold II die in 1905 ook zelf de eerste steen legde. De grens tussen Koekelberg en Ganshoren loopt, naar het schijnt, dwars door de kerk. Maar daar merk je niets van.

 

2 replies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s