Putte en Jordaens

31 juli 2015: een recht pad van Ossendrecht naar België (foto: René Hoeflaak)

31 juli 2015: een recht pad van Ossendrecht naar België (foto: René Hoeflaak)

Juli 2015: vers en warm. Niet lang nadat we deze eigenschappen toekennen aan pootsporen aan de rand van een verlaten grensbos onder Ossendrecht gaat het mis. Het pootspoor brengt ons op een dwaalspoor. Onwaarschijnlijk, maar het kan zo maar zijn dat er een verband is. We missen knooppunten, zien stukken asfalt over het hoofd en missen bospaden naar rechts.

Code geel

De unieke combinatie van ervaring, onverschrokkenheid, logisch en strategisch denken, militaire discipline en waakzaamheid in ons selecte gezelschap brengt ons uiteindelijk op het rechte pad en een uur later langs grenspaal 257 over de Canadalaan naar de Belgische flank van het grensdorp Putte. Putte-Stabroek om volledig te zijn. Code geel: het moment voor een pint.

Jacob Jordaens

In het Nederlandse Putte, nog geen honderd stappen voor de Belgische grens staat het niet te missen standbeeld van de Antwerpse schilder Jacob Jordaens. Een grafzerk met monumentale allure is een betere omschrijving. Voor die allure is wat te zeggen.

31 juli 2015: Putte, grafmonument uit 1877 van Jacob Jordaens.. Het monument bestaat uit meerdere graven.(foto: René Hoeflaak)

31 juli 2015: Putte, grafmonument van Jacob Jordaens.. Het monument bestaat uit meerdere graven.(foto: René Hoeflaak)

The Antwerp disease

Jordaens leefde van 1593 tot 1678 en was een van de bekendste schilders uit zijn tijd.  Net als Rubens deel uitmakend van de Antwerpse School. Jordaens ‘overleefde’ veel talentvolle collega’s. Dat leverde hem belangrijke opdrachten op zoals wandschilderijen in Huis Ten Bosch in Den Haag en schilderijen voor het stadhuis van Amsterdam. Jordaens overleed op 85-jarige leeftijd en vrijwel gelijktijdig  met zijn dochter aan – zoals Engelse biografen het noemen- ‘the Antwerp disease’. In Nederland bekender als de Engelse zweetziekte, een besmettelijke en door ratten en muizen overgedragen dodelijke ziekte.

Grenspaal 257

Voor de dichtstbijzijnde protestantse begraafplaats moesten Antwerpenaren destijds naar Putte. En daarom werd de tot protestant – een destijds in Antwerpen verboden religie- bekeerde Jordaens in Putte begraven. Anderhalve eeuw voor de afscheiding van België van Nederland en de plaatsing van grenspaal 257, een van de 388 Nederlandse grenspalen. Toeval of niet, maar in diezelfde periode werd ook het graf van Jordaens ontdekt. Het kan zo maar zijn dat er een verband is. Maar net als met de veronderstelling dat het pootspoor leidt tot een dwaalspoor,zeer waarschijnlijk onwaarschijnlijk. Verder en op weg naar de volgende grenspaal resteert nog wel de boswachtervraag. Van welk dier is de pootafdruk?

31 juli 2015: grenspaal 263, markering van het hoekpuntige Nederlands-Belgische grenspunt aan de Antwerpsebaan bij Ossendrecht (foto: René Hoeflaak)

31 juli 2015: grenspaal 263, markering van de hoekpuntige Nederlands-Belgische grenslijn aan de Antwerpsebaan bij Ossendrecht (foto: René Hoeflaak)

Bospad onder Ossendrecht, 31 juli 2015: verse en warme afdruk van een dierenpoot (foto: René Hoeflaak)

Bospad onder Ossendrecht, 31 juli 2015: verse en warme afdruk van een dierenpoot. Maar van welk dier?  (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s