Belgrado: Josip Broz Tito

Belgrado, Juli 2013: Standbeeld uit 1948 van Josip Broz Tito in de tuin van het 25 mei museum. (foto: René Hoeflaak)

Servië Belgrado,  16 juli 2013: Standbeeld uit 1948 van Josip Broz Tito in de tuin van het 25 mei museum. (foto: René Hoeflaak)

Deze week las ik op het vliegveld van Belgrado in de Servische krant Belgrade Insight een paginagroot artikel met als kop titel ‘Yugo-nostalgia’.  Het stuk gaat uitvoerig in op de toenemende verering van Josip Broz ‘Tito’, van 1953 tot 1980 president van de voormalige Federale Volksrepubliek Joegoslavië. Dit naar aanleiding van drukbezochte  herdenkingsbijeenkomsten op 25 mei, de door Tito zelf gekozen verjaardag. Honderden aanhangers van Tito kwamen bijeen in het 25 Mei Museum en bij zijn graf in The House of Flowers in Belgrado. Het artikel van Marija Ristic spreekt over een zekere Yugo-nostalgie. Maarschalk Tito werd geboren op 7 mei 1892. Maar om mij onbekende reden koos hij ervoor om zijn verjaardag op 25 mei te vieren.  Zijn overlijden op 4 mei 1980 in het Sloveense Ljubljana betekende indirect ook het uiteenvallen van de federatie Joegoslavië en was een voorbode voor de Balkanoorlog ruim een decennium later.

House of Flowers

Dinsdag bezocht ik in Belgrado het graf van de president in The House of Flowers in de decadente wijk Dedinje. Op loopafstand van de bijna naast elkaar gelegen voetbalstadions van Rode Ster Belgrado en Partizan Belgrado. De foto’s aan de muren rondom de witte marmeren grafsteen tonen een beeld van de wereldgeschiedenis in de twintigste eeuw maar ook die van een geliefde en populaire wereldleider. Zo zie ik Tito als gastheer van de eerste bijeenkomst van de Organisatie van Onafhankelijke Staten in 1961.  Een initiatief van de voormalige Partizanenleider zelf. Een foto van het staatsbezoek aan Nederland in het najaar van  1970 ontbreekt. Daarvoor moet je naar www.titoville.com.  Op de site is onder meer een foto te zien hoe het Josip Broz Tito en zijn echtgenote Jovanka zich laten omringen door de leden van Nederlandse Koninklijk Huis zoals Koningin Juliana en Prins Bernhard.

Belgrado; Graf van Josip Broz Tito (1820-1980) (foto: René Hoeflaak)

Servië, Belgrado; Graf van Josip Broz Tito (1892-1980) (foto: René Hoeflaak)

Yugo-nostalgia

De Servische regering spendeert jaarlijks een half miljoen euro aan het onderhoud en beheer van mausoleum. De krant citeert woordvoerder Mirjana Slavkovic. Volgens haar trekt het graf jaarlijks bijna honderdduizend bezoekers. Een aantal dat overigens niet correspondeert met het aantal van bijna achttien miljoen sinds de opening in 1982, zoals staat vermeld op de website van The House Of Flowers. Los hiervan constateert de Belgrade Insight een toenemend aantal initiatieven voor de bouw van Tito monumenten of andere eerbetonen in de voormalige Joegoslavische deelrepublieken. Als voorbeeld wordt de vernoeming van een school in Skopje, de hoofdstad van Macedonië genoemd. Maar er zijn eerlijkheidshalve ook tegenovergestelde bewegingen. Met name in Kosovo, een deelrepubliek waar de naam Tito nog steeds gelijk staat aan die van onderdrukking en geweld. “Yugo nostalgia is een gecompliceerde en gevoelige kwestie” aldus Joska Broz, de kleinzoon van Tito en huidige voorman van de Servische Communistische Partij.

Tito met filmster Sophia Loren en producer Carlo Ponti (Bron: www.titoville.com). Net als Prins Bernhard had Tito een 'playboy' achtig imago.

Tito (links) met filmster Sophia Loren en producer Carlo Ponti (Bron: http://www.titoville.com). Net als Prins Bernhard had Tito een ‘playboy’ achtig imago. Op www.titoville.com staat een omvangrijke lijst van vrouwen bij wie Tito kinderen ‘zou’ hebben verwekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s