De vriendschap tussen Suriname en China

Suriname, Paramaribo; Reclamezuil restaurant Chi Min aan de Jongbawstraat (foto: René Hoeflaak)

Voor wie, zoals wij de afgelopen weken, door Suriname reist, is het een begrip; De Chinese wegarbeider. Zowel de wegen richting Albina als die naar het zuiden worden “verlost” van de vele kuilen, putten en gaten en voorzien van een laag Chinees asfalt. De reistijden worden korter in Suriname. Met dank aan China. Maar daar blijft het niet bij. Het Surinaamse Dagblad De Ware Tijd publiceerde gisteren een artikel waaruit blijkt dat China in 2011 de grootste financier is voor uitvoering van Surinaamse overheidprojecten. Het betreft hier vooral projecten van het Ministerie van Openbare Werken. Asfalt dus. En wellicht gaan de Chinezen ook aan de slag met de afwatering van het Surinaamse regenwater. Na een flinke tropische regenbui staan de straten in Paramaribo immers blank.

Paramaribo; Na een flinke regenbui staan de straten blank zoals hier in de Van Idsingastraat (foto: René Hoeflaak)

De liefde tussen Nederland en Suriname verkoelt. Die tussen Suriname en China bloeit. De Surinaamse regering heeft vorig jaar aangegeven “andere richtingen uit te kijken als Nederland”. Het vizier is nu dus gericht op China. Dat is wederzijds. Als erkende asfalteerders laat China laat er geen gras over groeien, zo blijkt uit een aantal artikelen in De Ware Tijd van de laatste maanden. Enkele maanden terug schonk China het Surinaamse leger voor vijfhonderdduizend dollar aan schoeisel, veldmatrassen en kleding. De Chinese communistische partij geeft daarnaast “technisch” advies aan de regeringspartij NDP en eerder deze week bezocht een hoge Chinese delegatie Suriname. Het eerdergenoemde artikel bericht dat China in 2011 bijna 740 miljoen SRD (ongeveer 180 miljoen EURO) zal investeren in China, waarvan 240 miljoen als schenking. Dat is tien keer zoveel als in 2010. De investering vanuit Nederland bedraagt in 2011 226 miljoen, een halvering in vergelijking met 2010. Vandaag lees ik dat China basketballtrainers en masseurs naar Suriname zal uitzenden. De Chinese ambassadeur schonk de minister van Sport gisteren, na een goed gesprek, daarbij tevens twee tafeltennisborden.  Kortom, China en Suriname hebben elkaar gevonden. Uit Wikileaks documenten bleek eerder dat China Suriname beschouwd als het centrale punt in haar geopolitieke plannen. Zo zouden er Chinese plannen zijn voor de bouw van een stad met een nieuw regeringscentrum. Hongkong aan de Commewijne?!? De liefde neigt naar een verloving. De Chinese invloed neemt toe in het straatbeeld van Suriname. De eerste groep van achttien Chinezen arriveerden in 1858 in Suriname. Hoe zal het in 2058 zijn? Een Surinaamse Olympische tafeltenniskampioen? Hoe dan ook, het is heerlijk eten en bovendien erg gezellig in Chinees restaurant Chi Min aan de Cornelis Jongbawstraat in Paramaribo. Daarnaast blijkt de toenemende Chinese invloed in het straatbeeld van Suriname ook leerzaam. Zo blijken goed scorende Nederlandse scrabblewoorden in China minder lang en dus minder punten op te leveren.  Zie ook www.dwtonline.com.

Paramaribo; Gevel van een bromfietsenwinkel aan de Kwattaweg (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

2 replies

  1. Het klinkt allemaal mooi, is ook leuk voor de mensen wat de wegen betreft en straks ook de afwatering, maar zolang Suriname niet wordt over genomen door China en we straks Chinese leiders hebben ipv Surinaamse.Hoop niet dat Suriname alleen maar het geld ziet en naar de toekomst kijkt wat de gevolgen betreft. China is niet gek!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s