Rotterdam, De Doelen: Joe Jackson

De elpee “I’m the man” van  Joe Jackson uit 1980 verveelt nooit. Ook niet na dertig jaar. De elpee (we praten hier over het pré CD tijdperk) staat in mijn persoonlijke lijstje van – pakweg- vijftig beste albums aller tijden. Een vrolijke maar ook wel weer “boze”CD.  En Joe Jackson had er toen al een fraai debuutalbum op zitten; “Look Sharp” uit 1979. Na zijn New Yorkse Jazz en Symphony periode was ik in 2004 weer helemaal blij met de CD “Volume 4”. De laatste keer dat ik de muzikale Brit zag en hoorde optreden was op 11 mei 2003 in het Utrechtse Vredenburg. Hij wond zich toen erg op over de alles overheersende en overschijnende “No Smoking” lichttekst aan de muur. Dat werkt bij Joe Jackson als een rode lap bij een stier. Asthma patient Joe Jackson is immers fel en actief tegenstander van de anti-rook lobby. Hysteria, zoals hij het zelf noemt. Hij publiceerde hierover onder andere in de New York Times en op Internet. Zie: http://www.joejackson.com/pdf/5smokingpdf_jj_smoke_lies.pdf. De symphatieke Joe Jackson heeft sowieso een licht mopperig imago.

Vloerverlichting en Frits Barend

In de Rotterdamse Doelen zit het eerder vanavond met Joe´s gemoedstoestand wel goed. Alhoewel; De vloerverlichting is niet zijn idee en de lachwekkende Engelse uitspraak van Frits Barend tijdens een TV optreden enkele jaren moest hem toch nog even van het hart. Ruim 31 jaar na zijn eerste optreden in Nederland (15 juni 1979, Effenaar Eindhoven) staat Joe Jackson op het podium van de Rotterdamse Doelen. Met vrijwel dezelfde band als die in 1979. Graham Maby op bas en Dave Houghton achter het drumstel. Allen Gary Sanford ontbreekt nog. `Life after guitar` zoals de meester dit zelf benoemt. De setlist begint met een solo uitvoering van “It´s different for girls” van, uiteraard 🙂 , het “I”m the man” album . En daar blijft het voor wat betreft deze elpee bij. Het is even wennen, voor mij althans, een band zonder gitaar, zeker bij een nummer als  “Sunday Papers“.  Alhoewel het optreden er verder niet minder vermakelijk en onderhoudend om is. De avond heeft een hoog “O, ja” gehalte. Maar ja, wat wil je.  Het repertoire van Joe Jackson is groot. De man kan een Jukebox vullen met hits, ballads, slow songs, popsongs, liefdesliedjes etc. waarvan het overgrote deel uit de jaren tachtig en begin negentig. Bewuste carriereplanning? Maar helaas, waarom niet meer nummers van “I´m the Man” Ik moet herhaaldelijk denken aan  de openingstekst van de titelsong  “Pretty soon now, Y’ know I’m gonna make a comeback”. Als Joe Jackson ieder jaar een keertje terugkeert naar Nederland ben ik dik tevreden, maar dan wel met Gary Sanford. Voor de liefhebber; Dit was het derde optreden in een tour door Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. De tour beslaat ruim veertig optredens en duurt tot half november.

De Rotterdamse Doelen vanavond: Joe Jackson, Graham Maby en Dave Houghton vanaf afstand (foto: René Hoeflaak)

Andere berichten over Rotterdam zijn terug te vinden op: https://renehoeflaak.com/berichten-over-en-vanuit-rotterdam/

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

1 reply

 1. Heh Rene,
  Goed stuk, was erbij vanavond en Joe “nee geen broer van Michael” Jackson had er zin in. Geweldige nummers en inderdaad veel “oh ja die is ook van hem” .
  Happy Ending helaas niet gespeeld, maar er was dan ook geen zangeres bij dus volgende keer beter. Top.
  Grr,
  Patrick

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s