68 jaar geleden

Donderdag jl. was de jaarlijkse kranslegging en herdenking bij de “gedenkmuur” op de Eva Cohen Hartogkade in Rotterdam.  De muur staat vlakbij het Plein Loods 24, een andere gedenkplaats, tussen de Eric Kropstraat en de Helmersstraat.  Loods 24 was tussen 30 juli 1942 en 23 april 1943 de verzamelplaats vanwaar rond de twaalfduizend Joden uit Rotterdam en omstreken via Westerbork werden afgevoerd naar Auschwitz en Sobibor. Slechts een enkeling keerde levend terug. Een gebeurtenis, nog geen zeventig jaar geleden, om bij stil te staan en een plek om met respect te betreden. Jaarlijks vindt dus (rond 30 juli, de datum van het eerste transport) bij de herdenkingsmuur een herdenkingsdienst en kranslegging plaats. Een monument van bezinning.  Zie verder ook: http://loods24.wordpress.com/

Rotterdam, kransen bij de herdenkingsmuur op de Eva Cohen Hartogkade (foto: René Hoeflaak)